hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem kell kilépniük az evából 10 százalékos költséghányadnál - elszámolta magát Zara?

  • adozona.hu

Jövőre a tíz százalékos társasági adókulcs, illetve az osztalék adó 25-ről 16 százalékosra csökkentése miatt lesz, akinek érdemes kilépnie az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alól. Dönteni utoljára ma, azaz december 20-án éjfélig lehet. A közelmúltban többféle számítást végeztek a könyvelők arról, hogy kinek éri meg és kinek nem az evát választania jövőre.

Az alanyi, illetve a tárgyi adómentes vállalkozóknak – magyarán azoknak, akik nem áfáznak – 10 százalékos költségtartalom felett már nem éri meg evázni –  állította Zara László, adószakértő, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke néhány nappal ezelőtt az fn.hu-nak nyilatkozva. Kifejtette, amennyiben a költségek meghaladják ezt a mértékeket, akkor valószínűleg a normál adóztatással járhatnak jobban a vállalkozók. 

Angyal József  okleveles adószakértő szerint azonban Zara László elszámolta magát. A társasági adóalap meghatározásakor – mint hangsúlyozta – az áfát figyelmen kívül kell hagyni. Az alanyi adómentes vállalkozó  ráadásul a költségszámlák áfáját – ugyanúgy, mint az evás – nem igényelheti vissza.

Ahhoz, hogy megtudjuk, érdemes-e jövőre evázni, abból célszerű kiindulni, hogy az eva illetve a társasági adó szerint adózóknak mennyi a nettó jövedelmük. Eszerint 2011-ben annak célszerű evát választania vagy továbbra is eváznia, akiknek költségei nem haladják meg a 30 százalékot. Kiszámoltuk ugyanis, hogy egy 5 millió forintos bruttó árbevételű evás, illetve normál adózású vállalkozás közül az előbbinek több mint 400 ezer forinttal több a nettó jövedelme, mint annak, aki a társasági adót fizet. Ehhez az kell, hogy a cég bevételének költségtertalma 20 százalékos legyen, 5 millió forint bruttó árbevételnél 1 millió forint. Ugyanennél a példánál maradva, a költségeket 35 százalékos szintre emelve, az evások zsebében majd 200 ezer forinttal kevesebb marad. Miközben 27 százalékos költséghányadnál pár ezer forint az evások előnye, addig 30 százaléknál már a társasági adót fizetők visznek haza néhány tízezer forinttal többet.  E példa szerint 27 százalékos költségtartalom felett,  5 millió forintos bruttó árbevételnél már nem érdemes az evát választani 2011-re. Általánosságban – Herich György okleveles adószakértő korábbi nyilatkozata szerint – annyit lehet mondani, hogy mintegy 35 százalékos költségarány felett érdemesebb a társasági adózást választani, alatta pedig az evát.(E honlapon a További kalkulátoraink című feliratra, majd az Eva kalkulátor 2011 gombra kattintva kiszámíthatja, mennyi nettó jövedelme lesz 2011-ben evásként, illetve társasági adó megfizetése után.)

A cikk folytatása a hvg.hu-n olvasható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Second hand bolt árukészlete adományból

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink