hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Feltöltési kötelezettség: rosszul járnak az idő előtt bevallást benyújtók?

  • adozona.hu

A feltöltési kötelezettség továbbra is becslésen alapul, de mégis súlyos szankcióval fenyeget. Bár az érintettek köre szűkült, az adóhatóság a könnyítést igencsak furcsán magyarázza.

A feltöltési kötelezettség lényege, hogy az adózók egy körének december 20-ig ki kell kiegészíteniük az éves várható adó összegére az eddig befizetett adóelőlegeket. Azonban a teljesítését alapesetben az első társasági adóról, vagy iparűzési adóról szóló, május végén benyújtandó bevallásban szereplő bevallott adó alapján lehet megítélni. A fel nem töltött adóra felső határ nélkül, 20 százalékos mértékig kivethető bírság általában arra sarkallja a vállalkozásokat, hogy minél pontosabb becsléseket készítsenek.

A december 20-ig elvégzendő számítás alapján prognosztizált feltöltés összegét a társasági adó esetében a 1046-os számú bevallás 4-es lapjának első sorában kell feltüntetni. Az iparűzési adó esetében idén először kell bevallást is benyújtani, amire még mindig nincs egységes nyomtatvány, azt minden egyes önkormányzati adóhatóságnak önállóan kell elérhetővé (letölthetővé) tennie.

A feltöltést csupán a 2009-ben a 100 millió forint árbevételt meghaladó cégeknek kell teljesíteniük, így az érintettek száma körülbelül 70 ezerre csökkent. A jogszabályi könnyítés néhány nappal december 20 előtt lép hatályba. Az adóhatóság magyarázata szerint a december 17-t követően beküldött feltöltési bevallások esetében tekintik úgy, hogy a cég jogosult a kedvezőbb árbevételi küszöb alkalmazására, az ennél korábban beküldött bevallások esetében még az 50 millió forintos határértéket fogják alkalmazni.

A hivatali álláspont kissé furcsa, hiszen a határidő előtt beküldött bevallások alapján az elbírálás mindenképpen december 20-ra esik, a beküldési dátum semmilyen alkalmazhatósági korlátot nem keletkeztet. Így a bevalláson szereplő adatot akkor is december 20-ra kell könyvelnie az adóhatóságnak és december 20-i állapot szerint kell vizsgálódnia a teljesített befizetésekkel kapcsolatban, ha netán az adóbevallás december 17 előtt beérkezne.

Azon érintettek, akik a HVG korábbi cikkében ismertetett módszer szerint alakítják a feltöltési kötelezettségüket, jóval nyugodtabban kezelhetik a kérdést.

Ruszin Zsolt
MKOE alelnök

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adott kölcsön kamata

Nagy Norbert

adószakértő

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink