hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem lesz keresetcsökkenés közszférában - ígéri a kormány

  • MTI

A közszférában sem lesznek vesztesei az új adórendszernek, a jövő évi költségvetés 22 milliárd forintot biztosít arra, hogy a közszféra dolgozóinak nettó keresete ne csökkenjen - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.

A tárca közleménye szerint a kormány elkötelezett abban, hogy a minimálbér emelése mellett a közszférában foglalkoztatottakat érintően olyan intézkedéseket hozzon, amelyekkel elérhető, hogy egyetlen munkavállaló nettó keresete se csökkenjen jövőre.

A közszférában az állami takarékosság jegyében nem lesz béremelés, az illetményalapok nem változnak. A kormány ezt kívánja ellensúlyozni azzal, hogy a társadalmi igazságosság alapján az alacsony és közepes keresetű, gyermekek utáni családi kedvezményre nem jogosult munkavállalók részére rendszeres havi kompenzációt vezet be. Ennek hatására ebben a körben sem csökkennek a nettó keresetek.

A gyermekes munkavállalók esetében a nettó keresetnövekedés a családi kedvezmény bevezetésével többségében biztosított. Amennyiben a gyermekes munkavállaló olyan alacsony keresettel rendelkezik, hogy nem tudja kihasználni a családi kedvezmény nyújtotta előnyöket, akkor ő is jogosulttá válik a kompenzáció meghatározott részére. A kormány ezekkel az intézkedésekkel kívánja biztosítani azt, hogy 2011-ben az adórendszer átalakítása miatt a közszféra egyetlen munkavállalójának se csökkenjen a rendszeres keresete - ismerteti a tárca.

A parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága szerdán fogadta el és nyújtotta be a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz azt a módosító indítványát, amelyben kezdeményezi, hogy 21,9 milliárd forintból kompenzálják a közszféra dolgozóit. Ennek csaknem felét áfa-bevételekből, a fennmaradó mintegy 11 milliárd forint egy részét pedig egyebek között az szja-bevételekből, a nyugdíjbiztosítási járulékból, valamint az egészségbiztosítási járulékból fedeznék.

A közszolgálati dolgozók csökkenő bérének a kompenzálását a szakszervezet is sürgetik. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) kezdeményezésére novemberben megalakult a Közszolgálati Demonstrációs Bizottság, és szombatra demonstrációt hirdetett, amelyen a jövő évi költségvetés és az adótörvények ellen fognak tiltakozni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Közüzemi költségek továbbszámlázása bérlőnek

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Bankkártyás fizetés

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs