hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jövő márciusig kellene befizetni az új különadót

  • hvg.hu

Az Alkotmánybíróság hétfőn délelőtt megsemmisítette a végkielégítések 98 százalékos különadójáról szóló törvényt visszamenőleges hatállyal. Alig pár órával később a kormány új különadóra és az alkotmány módosítására vonatkozó törvényjavaslata már olvasható volt az Országgyűlés honlapján. Az új különadó törvény eszerint december végétől lenne hatályos, de - a korábbiakkal ellentétben - nem visszamenőleges hatállyal.

A végkielégítések különadójáról szóló, néhány órája benyújtott  törvényjavaslat - ha a parlament elfogadja -  2010. december 30-án lép hatályba, rendelkezéseit a 2010. január elsejét követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni. A magánszemélynek a különadót 2011. március 1-ig kell megfizetnie - olvasható a javaslatban.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kikerült a törvény szövegéből az Adózóna szakértője által korábban kifogásolt idő előtti fizetési határidő. A megsemmisített törvényben ugyanis még október 31-ei befizetési határidő szerepelt, ami szakértőnk szerint aggályos lett volna, a jogalkotó - hangsúlyozta a szakértő - ugyanis elszámolta magát legalább egy hónappal. A törvény értelmében a kifizetőnek visszamenőlegesen helyesbíteni kell a különadó alapját és erről bevallást és adatszolgáltatást 2010. november 12-ig kell beküldenie elektronikus úton az adóhatóság felé. A kifizető 2010. november 12-ig helyesbített adó és járulékigazolást ad ki a magánszemélynek. Miután a magánszemély csak ezen igazolás birtokában tudja visszamenőlegesen befizetni a különadót, a törvényben megjelölt határidő tehát október 31. helyett helyesen november 30. lenne. Feltehetően ezt próbálta meg kikerülni a jogalkotó az új törvényjavaslatban, amikor március 1-re tette át a fizetési határidőt - mondta a hvg.hu-nak Angyal József.

Arra még nem volt példa, hogy közvetlenül azután, hogy az Alkotmánybíróság törölt egy határozatot, egy másikat nyújtsanak be, minimális módosítással - mondta a hvg.hu-nak az okleveles adószakértő. Eddig legfeljebb olyan fordult elő, hogy a köztársasági elnök visszaküldött átgondolásra egy törvényjavaslatot.

Fidesz parlamenti frakcióvezetője azután kezdeményezte az alkotmány módosítását, hogy az Ab visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló törvényt. A módosítás - melyet azóta már beterjesztettek az Országgyűlés elé - korlátozná az Ab hatáskörét úgy, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság (Ab) hatásköréből. A javaslat olyan mértékben szűkítené az Ab hatáskörét, hogy az már a testület létét kérdőjelezné meg - mondta a Hírszerzőnek Lövétei István.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képzés költségének elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kiva választása – kedvezményezett átalukás – jogutód

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivás vállalkozás lakóingatlant értékesített

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink