hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Három pótadóval 221 milliárd forint folyik be idén az államkasszába

  • MTI

Idén összesen 221 milliárd forintot spórol meg az állam a három "pótadóval" és a magánnyugdíj-pénztári befizetések állami nyugdíjkasszába irányításával. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormányfő szerdai beszéde után azt mondta: ez az összeg szükséges ahhoz, hogy az örökölt gazdasági folyamatokból következő államháztartási deficitet visszakorrigálják 3,8 százalékra.

Matolcsy György a miniszterelnök által szerdán bejelentett válságadókkal kapcsoltban közölte: mindhárom "pótadó" három évre szól, azaz az idei év fennmaradó részére, 2011-re és 2012-re. A távközlési, telekommunikációs szektor "pótadójáról" kifejtette: e szektortól évente 61 milliárd forint várnak. A szektorban ma 122 milliárd forint a nyereség - fűzte hozzá azzal, hogy ahogy a bankrendszer esetében, itt is a profit-tömeg 50 százalékára vetik ki a pótadót, amelynek a nettó árbevétel az alapja. Az energiaszektorról szólva azt mondta: a ma meglévő 20 milliárd forintos, úgynevezett Robin Hood-adó felett vetik ki a pótadót szintén három évre, ennek összege évente 70 milliárd forint; ugyancsak a nettó árbevétel alapján lesz kivetve, és nagyjából ez is a nyereségtömeg felét érinti.

A bolti kereskedelmi szektort érintő adóról Matolcsy György azt közölte: itt 30 milliárd forintos pótadót vetnek ki ugyanúgy három évre. Háromkulcsos az adó: 500 millió forint nettó árbevételig nulla a kulcs, 500 millió forint és 100 milliárd forint közötti nettó árbevétel esetén 0,1 százalék, ezt meghaladó esetben pedig 2 százalékos lesz a kulcs - tette hozzá. A nemzetgazdasági miniszter a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszert érintő döntésről azt mondta, az a nyugdíjak védelmét szolgálja. "Ma vagy megszorítás van, vagy beállítjuk a 3,8 százalékos hiánycélt" - fogalmazott. Hozzátette, a három pótadó mellett még hiányzik 60 milliárd forint, az pedig pontosan 2 hónapnyi, november-decemberi kötelező magán-nyugdíjpénztári befizetés.

Emlékeztetett, most 2,8 millió ember tagja a 18 magánnyugdíj-pénztárnak, akik összesesen havonta 30 milliárd forintot fizetnek be az APEH-hez, amely tovább küldi azt a pénztárakba; az állam pedig ugyanekkora összeget betesz az állami nyugdíjkasszába. A tárcavezető úgy vélekedett: ha az állam nem tud az állami nyugdíjkasszába pénzt betenni, mert nincs, így az emberek befizetése nem a kötelező magánnyugdíjpénztárba megy, hanem az állami nyugdíjkasszába kerül. Idén ez kettő, jövőre 12 hónap, azaz összesen 14 hónapról van szó - foglalta össze. Megismételte: az állam úgy döntött, hogy az állami nyugdíjkassza felé irányítja a magán-nyugdíjpénztári befizetések havi 30 milliárd forintját. A három pótadóból már az idén 160 milliárd forintos bevételre tesz szert a büdzsé, ehhez jön hozzá a kéthavi magánnyugdíj-pénztári befizetés, azaz összesen 221 milliárd forint szükséges ahhoz, hogy az örökölt gazdasági folyamatokból következő államháztartási deficitet visszakorrigáljuk 3,8 százalékra - foglalta össze Matolcsy György.
 
Magyarország biztonságos finanszírozásához arra van szükség, hogy az országot pénzpiacról finanszírozzuk, a pénzpiac akkor bízik az országban, ha amit ígértünk, betartjuk, azaz betartjuk a 3,8 százalékos hiánycélt - tette hozzá azzal, hogy ezt csak megszorításokkal lehetne betartani, vagy költségvetési bevételnövelő tételekkel. Hangsúlyozta: az Orbán-kormány szakított a megszorítások politikájával. A jövő évi adórendszerről a miniszter csupán annyit mondott az MTI-nek: nagyon egyszerű lesz, a korábbi személyi jövedelemadó-rendszer huszada lesz az adminisztrációs kötelezettség. Arányos, egykulcsos, családi személyi jövedelemadózás lesz január 1-től, a kulcs 16 százalék lesz; és segíteni fogja a gyermekvállalást, a családokat - közölte.

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

USA-ból beszerzett termék

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Befektetési hozamok adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink