hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egykulcsos adó: hány százalék lesz és mi történik a szuperbruttóval?

  • hvg.hu

Bár Matolcsy György egyértelműen nyilatkozott: egykulcsos adó lesz 2011-től, azonban a bevezetés körülményeiről, a kétéves átmenetről, vagy annak elmaradásáról egyelőre nem sokat tudni. A nemzetgazdasági miniszter kijelentése ugyanis nem szólt sem adójóváírásról, szuperbruttóról.

„Most a miniszter csak annyit mondott, hogy 2011-től egykulcsos adó lesz, de a többi körülményről nem beszélt, így a teljes átmenet könnyen lehet, hogy csak 2013-ra valósul majd meg. Korábban úgy fogalmaztak, még két év múlva is lehet egy minimális adójóváírás a rendszerben. Egyelőre tehát nem látni pontosan, hogy mi fog történni, a Matolcsy-nyilatkozat csak azt tette egyértelművé, hogy egykulcsos adó lesz, a többi elem sorsáról nem szólt” – fogalmazott a hvg.hu-nak Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője. Azt mondja, az adóalapról, a szuperbruttóról sem esett szó, pedig annak eltörlése nélkül a 16 százalék valójában 20,4 százalék, s mivel a kormány vélhetően – tekintettel a gazdásági helyzetre – még néhány évig nem nyúl majd hozzá a szuperbruttósításhoz, így ez a szám is csalóka. „Október közepén már többet tudunk majd”- sommázott az adószakember.

Én nem a termékenkéntki, hanem az általános – egy pontos – áfacsökkentést támogatnám, de ezt csak abban az esetben ha valamiért áfát KELL csökkenteni. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a jó irány a munkáltatói járulékok mérséklése lenne. Persze ez csak akkor valósulhat meg, ha van rá forrás, ez viszont már nem adózásai, hanem gazdaságpolitikai kérdés – mondta a címzetes egyetemi docens, amikor arra a hírre reagált, miszerint a Vidékfejlesztési Minisztérium csökkentené az alapvető élelmiszerek és gabonafélék áfáját.

A cikk folytatását olvassa el a hvg.hu-n!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő traktor beszerzése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Életkori pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Rehab mentor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs