hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Méltatlanul hanyagolt adókedvezmények

  • adozona.hu

A „K+F”, azaz kutatás és fejlesztés – a vállalkozók számára ismerős kifejezés. A K+F, mint adócsökkentő lehetőség azonban még a könyvvizsgálók egy része számára sem, hiszen, ha eddig egyáltalán alkalmazták, akkor is csak a „baj volt vele”, homályos, kevéssé ismert területeket jelölve. Pedig a K+F - az adótörvény változásoknak köszönhetően – immáron három adónemben is lehetőséget ad elgurult forintjaink megtalálásához – derült ki a Mazars őszi adókonferenciáján.

A K+F ugyanis kevéssé ismert adócsökkentési lehetőség, sokszor még maguk a könyvvizsgálók is bizonytalanok az általa nyújtotta kedvezményekben. "Bár törvényileg definiált a kutatás és fejlesztés fogalma, és az úgynevezett Frascati kézikönyv tartalmazza azt (alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés leírása), sokan mégsem veszik a fáradtságot, hogy elolvassák és értelmezzék.  Pedig élni kellene vele, hiszen jelentős összeget lehet megtakarítani. Talán elegendő, ha azt mondom, hogy az elszámolható tételek között szerepel a közvetlen munkabér, a kapcsolódó anyagköltség, a tárgyi eszköz, az immateriális javak értékcsökkenése, az eszköz bérleti díj és a külső szolgáltatók díja is" – mondta a témával kapcsolatban Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere.

A szakember kiemelte: a tevékenységhez adóalap kedvezmény kapcsolódik társasági és iparűzési adónemben, adó- illetve járulék kedvezmény lehetséges társasági adóban és innovációs járulékban.  A helyi iparűzési adóból pedig teljes mértékben leírható a K+F.   A társasági adó esetében saját tevékenységi körben végzett K+F vehető figyelembe a kedvezmények érvényesítésekor, míg az innovációs járulék terhére meghatározott körtől igénybevett szolgáltatás díja is elszámolható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink