hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehet, ha eltűnt a számlatömbje?

  • adozona.hu

Bárkivel megeshet, hogy elveszti, elkeveri egy költözés közben a számlatömbjét, esetleg ellopják az táskájával együtt. Mi ilyenkor a teendő?

„Elhagytam a számlatömböm, s könyvelőm javaslatára erről egy levélben értesítettem az adóhatóságot, megjelölve a számlatömb sorszámát, de nem tudom, van-e egyéb tennivalóm” – írta lapunknak egy olvasó.

A számlatömb elvesztését nem köteles bejelenteni a tulajdonos az adóhatóságnál – tudatta az Adózónával az APEH, ugyanakkor célszerű az elvesztés tényét - az esetleges visszaélések elkerülése érdekében - közzététetni, például a Pénzügyi Közlönyben. Az érvénytelenítendő számlatömb esetében fel kell tüntetni tulajdonosának nevét, székhelyét, valamint sorszámát (tól-ig) és az érvénytelenítés napját. Az érvénytelenítés bizonyítékát (pl. a megjelent közlönyt) az adó megállapításához való jog elévüléséig meg kell őrizni.

Amennyiben az elveszett számlatömb már tartalmazott kitöltött számlát, akkor a bizonylatmegőrzési kötelezettség teljesítése érdekében az adózónak a számla hiteles másolatát célszerű kérnie a vevőjétől, szolgáltatás igénybevevőjétől (vagyis a számla befogadójától). A számla befogadója a birtokában lévő számláról a számlakibocsátónak fénymásolatot készíthet, azt megjegyzéssel (mely esetleg a másolat kiadásának indokát is tartalmazza), dátummal és aláírással, cégbélyegzővel ellátva hitelesítheti. Az így kibocsátott másolat birtokában az adózó bizonylatmegőrzési kötelezettségét teljesíteni tudja.

Törvényi hivatkozások:

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 179. §-ának (1) bekezdése értelmében minden személy, szervezet, aki (amely) e törvényben szabályozott jogot gyakorol, illetőleg akire (amelyre) e törvény kötelezettséget állapít meg, köteles az adómegállapítás hiánytalan és helyes volta ellenőrizhetőségének érdekében az általa kibocsátott okirat másodlati példányát, valamint a birtokában levő vagy egyéb módon rendelkezésére álló okirat eredeti példányát, vagy - ha azt az áfatörvény nem zárja ki - eredeti példány hiányában annak hiteles másolatát legalább az adó megállapításához való jog elévüléség megőrizni.

 

Ugyanezen § (2) bekezdése alapján a megőrzés egész időtartama alatt folyamatosan biztosítani kell az okirat és az abban foglalt adattartalom sértetlenségét, eredetiségének hitelességét és olvashatóságát.

Az adóhatóság ugyanakkor az Adózónának adott kérdésre válaszolva fontosnak tartotta jelezni: válaszai szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink