hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

OVB: nem lehet népszavazást tartani a 60. év előtti öregségi nyugdíjról

  • MTI

Megtagadta annak a népszavazási aláírásgyűjtő ívnek a hitelesítését keddi ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB), amely arra irányult, hogy a 60. életév betöltése előtt senki ne kaphasson öregségi nyugdíjat.

Egy magánszemély kezdeményezett népszavazást, a feltett kérdés pedig úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a 60. életév betöltése előtt senki se kaphasson öregségi nyugdíjat?"
   
Az OVB keddi ülésén tárgyalta a kérdés hitelesítését, a vitában Bordás Vilmos, az OVB elnöke kifejtette: véleménye szerint a kérdés hitelesítése és egy eredményes népszavazás sértené a jogbiztonság elvét, ugyanis aki "jelen pillanatban" 60 év alatti, és már nyugdíjban részesül, annak a népszavazás nyomán a nyugdíjjárulékát el kellene venni, ami sértené a jogbiztonság alkotmányos alapelvét.
   
A testület egyhangú szavazással tagadta meg az aláírásgyűjtő ív hitelesítését.
   
Az OVB múlt pénteken azonban hitelesített egy szintén az öregségi nyugdíjjal összefüggő kérdést. Az a népszavazási kezdeményezés arra irányult, hogy 40 év szolgálati idő után igénybe vehető legyen az öregségi nyugdíj a nyugdíj csökkentése nélkül.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Készletszámítás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Garanciális munka

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink