hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Látványos adókönnyítések, várható nehézségek

  • HVG

Rapid akciótervvel állt elő az Orbán-kormány, miután a múlt héten néhány, államcsődöt vizionáló fideszes politikus céltáblává tette Magyarországot. A pénzpiacok megnyugtatására az állami kiadások lefaragását ígérte az új gazdasági rendszert hirdető kabinet, és adócsökkentést is kilátásba helyezett - írja a HVG.

Két fideszes politikus néhány mondattal elérte azt, ami a külföldi befektetőknek és elemzőknek hetekig nem sikerült: gazdasági színvallásra késztették az Orbán-kormányt. Kósa Lajos pártalelnök és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő igencsak felborzolta a kedélyeket a nemzetközi pénzpiacokon, amikor azt taglalták, hogy Magyarország könnyen Görögország sorsára juthat. Az ide lőjetek! értékű megnyilvánulások következtében kitört tőzsdepánik és hirtelen forintgyengülés, valamint a magyar állampapír-piaci kockázatok meredek emelkedése láttán előbb Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár, majd Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is hitet tett az idei évre tervezett 3,8 százalékos hiánycél megtartása, vagyis a Bajnai-kormány fiskális örökségének vállalása mellett.

A fordulatból az eseményeket addig értetlenkedve szemlélő elemzők azt a következtetést szűrték le, hogy a Fidesz politikusai csupán érveket keresnek ahhoz, hogyan hátráljanak ki választási ígéreteikből. Korábban ugyanis kormánypolitikusok a deficitcél 2-3 százalékpontos túllépésének esélyeit latolgatták, ami érzékelhető adócsökkentést vagy némi osztogatást tett volna lehetővé. Kontárok – jellemezte őket a Financial Times publicistája, megjegyezvén, ha Brüsszel és Washington – azaz az Európai Bizottság és az IMF – engedne is a fiskális lazítás igényének, a piacok ezt nem néznék el. Amatőrök, akik képtelenek a pénzpiacokkal kommunikálni – idézte az amerikai bankvezéri állásból két évtizede hazatelepült Róna Pétert a New York Times.

Farkas Zoltán cikkének folytatását olvassa el az eheti HVG-ben!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs