hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Már két évet sem kell várni az evára - kiskapu?

  • hvg.hu

Evás cégek bérlésével a munkáltató spórolhat alkalmazottai járulékain és a bevételből is jóval több marad a zsebében. Az Eva Broker legális kiskapunak gondolja a több éve nyújtott szolgáltatását, a szakértők azonban adóelkerülésnek tartják.

“Csökkentheti bérkiadásait, akár 30-40 százalékkal, ha cégbérlés szolgáltatásunkkal résztulajdont szerez, a költségeket és az ügyvezetést mi vállaljuk Ön helyett” – ígéri honlapján az Eva Broker ügyfeleinek. Nagyságrendileg bruttó 1 millió forintos keresetnél jelentkezik ez a 30-40 százalékos megtakarítás, tudtuk meg Pataki Gábortól, az Eva Broker partnerétől. Mint a cég honlapjáról kiderül, a bérkiadások csökkentése a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozó az alkalmazottait kiszervezi egy evás vállalkozásba, így spórolva meg az utánuk fizetendő járulékokat. A belépő új tulajdonosokat bejelentik és a járulékot is megfizetik utánuk, további jövedelmüket pedig osztalékként, az evás iparűzési adó megfizetése után kapják - pontosított Pataki. Ehhez hasonló szolgáltatások - mint mondta - a munkaerőkölcsönzés vagy az outsourcing tevékenység, már ismertek a piacon.

Nemcsak a munkabérekre rakodó költségeket lehet megúszni a szolgáltatással, egy evás cég kültagjává válva osztalékadó és az egészségügyi hozzájárulás (eho) levonása nélkül lehet kivenni a bevételt a 30 százalékos eva megfizetése után, szemben a társasági adó hatálya alá tartozó vállalkozásokkal. Az Eva Broker kalkulátorával számolva egy 25 milliós árbevételű cégnek evásként például 7,5 millióval kevesebbet kell adóznia - mondta kérdésünkre Pataki Gábor. Szolnoki Béla, a BDO Forte adópartnere szerint ez csak akkor igaz, ha figyelmen kívül hagyjuk, hogy az új tb-jogszabály értelmében meg kell fizetni a tevékenység piaci értéke után a járulékot.

A cikk folytatódik itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft. üzletrész eladása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink