hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

"Mielőtt új adókról beszélünk, először be kellene tömni a meglévő lyukakat"

  • MTI

Az adó- és járulékfizetési fegyelem javítását javasolta az osztrák pénzügyminiszter hétfőn, hogy többletbevételhez juttassa az államkasszát, és mérsékelje az államadósságot.

Josef Pröll átfogó intézkedéscsomagot terjesztett elő az adóelkerülés és az adócsalás, valamint a jogosulatlan szociális juttatások elleni küzdelem és a munkáltatói járulékfizetési fegyelem fokozása érdekében.
   
"Mielőtt új adókról beszélünk, először be kellene tömni a meglévő lyukakat" - mondta a miniszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, a kormány második embere. Várakozásai szerint az intézkedések évi több száz millió euró többletbevételt hoznának az államkasszának. Az osztrák számvevőszék áprilisban arra figyelmeztetett, hogy 2009-ben az államadósság meghaladta a 200 milliárd eurót, s hogy a kamatok fizetése a költségvetési bevételek 9,7 százalékát tették ki. "Ausztriából nem lehet Görögország" - mondta Pröll.
   
Az ÖVP és koalíciós partnere, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) között hónapok óta vita folyik a gazdasági válság alatt megromlott költségvetési helyzet javításának módjáról.
   
Pröll az adócsalás szigorúbb büntetését, fokozottabb bejelentési kötelezettséget és ellenőrzést javasolt az adók és a járulékok megfizetése érdekében. Jelenleg a vállalkozóknak csak a társadalombiztosítási szervnél kell bejelentenie a munkavállalóit, az adóhivatalnál nem. A terv szerint a társadalombiztosító a jövőben közvetlenül továbbítaná az adóhivatalnak a bért terhelő járulékokra vonatkozó adatokat.            
   
A külföldi átutalások ellenőrzése mellett szúrópróbaszerűen vizsgálná a miniszter azt is, hogy bejelentik-e a tízezer eurót meghaladó összegű készpénz külföldre vitelét. Hogy az építőipari ágazatban biztosítsák a társadalombiztosítási járulék megfizetését, a generálkivitelezőnek az eddig az alvállalkozóknak fizetett összeg húsz százalékát közvetlenül az adóhatóságnak kellene átutalnia. Szigorúbban vizsgálnák a "párhuzamos", vagyis hasonló vagy azonos jogcímen más-más kifizetőtől kapott szociális juttatásokra való jogosultságot, az ausztriai nyugdíj-kiegészítésre jogosult külföldiek esetében pedig azt, hogy valóban életvitelszerűen Ausztriában laknak-e.
    
Még februárban elvi megállapodás született Ausztriában az úgynevezett banki szolidaritási adó bevezetéséről és márciusban további, meg nem nevezett új adókról, de azóta nem közeledtek a koalíciós partnerek álláspontjai. A két párt más-más formában képzeli el például egy pénzügyi tranzakciós adó bevezetését. Az SPÖ emellett az ausztriai székhelyű vállalatok és külföldi leányvállalataik csoportos adózásának megszüntetését is szorgalmazza. A hagyományosan a vállalkozói rétegekhez közel álló ÖVP vonakodik ettől, Reinhold Mitterlehner (ÖVP) gazdasági miniszter ugyanakkor az üzemanyagadó felemelését javasolta.
   
Pröll hétfői javaslatát az SPÖ alapvetően üdvözölte, de hiányolta belőle az árfolyamnyereség-adó befizetési kötelezettségének szigorúbb ellenőrzését.
   
A kormány idén 4,7 százalékos költségvetési hiányt vár. A 2014-ig szóló költségvetési keretterv szerint jövőre 4 százalékra szorítanák le a deficitet, és 2013-ra csökkenne három százalék alá, 2,7 százalékosra.
   
A nagy vonalakban elfogadott osztrák költségvetési szanálási terv szerint a kiadáscsökkentés 60, a bevételnövekedés 40 százalékban járulna hozzá a hiány mérsékléséhez. Az 1,7 milliárd eurónyi új bevétel mellett a szövetségi kormány 1,7 milliárdos kiadáscsökkentést tervez, emellett 800 millió eurós takarékoskodást vár el a tartományoktól és az önkormányzatoktól 2011-ben. A tervezett 1,7 milliárdos többletbevételből 500 milliót tenne ki a banki adó.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képzés költségének elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kiva választása – kedvezményezett átalukás – jogutód

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivás vállalkozás lakóingatlant értékesített

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink