hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jogértelmezési polémia az adójóváírásnál

  • adozona.hu

Az adójóváírás bevallása kapcsán ismét jogértelmezési polémia alakult ki, pedig szó sincs konspirációról, az adhatóság nem "gyárt" plusz költségvetési bevételeket az adójóváírás csűrés-csavarásából - mondta az Adózónának Ruszin Zsolt a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke.

Az APEH, szerinte, úgy gondolja, hogy az adójóváírás egyfajta adókedvezmény, ami felett döntési jogot lehet gyakorolni. Az elképzelés - hangsúlyozta - sajnos hibás, bár a dolog megítélése nem éppen egyszerű. Az adójóváírást minden esetben a munkavállalók kedvezményének fogja fel a társadalom és annak adóelőleg megállapításánál való "kérése" szintén ezt a képzetet erősíti, hiszen miért kell kérni azt ami jár?

Valamilyen oknál fogva a gyakorlatban az alakult ki, hogy az adójóváírás a bevallásban nem egy kötelezően számítandó rovat, hanem egy olyan adat, amivel lehet "játszani". A törvény szerint erre nincs mód! Teljesen azonos a nyugdíjra, mint adóterhet nem viselő járandóságra jutó adó levonása, beszámítása, a szoftver egyértelműen kalkulál, levonja a számított adóból a nyugdíjra jutó adót. A számításba bele se lehet avatkozni! Vajon miért lehet mégis beleavatkozni az adójóváírás számításába?

A dolgot - tolmácsolta Ruszin - az adóhivatal azzal magyarázza, hogy a NYESZ-R, vagyis lényegében az önkéntes nyugdíjpénztári rendszerbe befizetők az adójóváírást lecsökkentenék és helyette a NYESZ-R számlájukra fizetnének be. Ez a kör természetesen fel fog háborodni azon, hogyha az önadózást az APEH szűkebben értelmezi és nem engedi az adójóváírással való babrálást. A NYESZ-Resek számára az APEH általi átutalás csupán kényelmi kérdés, de úgy tűnik, hogy ez a kényelmi elem az egész ügy lényege.

Az elmúlt években tapasztalt kritikák miatt  az APEH már nem tekinti hibátlannak és feldolgozhatónak a bevallást, mindaddig, amíg nem az optimális adójóváírási összeg kerül a bevallás 30. sorának b oszlopába - fogalmazta meg az adóhivatal álláspontját az alelnök. Ezzel a módszerrel szerinte az APEH szűrni kívánja a hibázókat. Az adóhivatal a kitöltési rutin során egyértelművé teszi, hogy a behívásra sor fog kerülni, vagyis az adózó nem járhat pórul, legfeljebb "kiélvezheti" a hivatal hibajavítási eljárását. A módszer azonban többlet-adminisztrációval és így költséggel jár, így szerencsésebb lenne, ha a NYESZ-R igénybevővőinek a kárára az APEH kikapcsolná az adójóváírás igénybevételéről való döntési lehetőséget.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink