hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szuperbruttó: 3 hónapnyi pluszpénz a közszférában

  • MTI/Adózóna

A munkavállalónak külön kérnie kell, hogy az adójóváírást havonta megkapja, ellenkező esetben az éves összeget jövőre egyben utalja vissza neki az adóhivatal - közölte a kormányszóvivő.

Néhány nappal ezelőtti cikkünkben jeleztük: a 2010-től érvényes adócsökkentéssel kapcsolatosan sem az adóhatóság sem a munkáltatók általában nem tettek eleget maradéktalanul tájékoztatási kötelezettségüknek. Ennek következtében a magánszemélyek jelentős körét kár érte: a várt adócsökkentés helyett a nettó jövedelmük csökkent. Szakértőnk Angyal József azt is leírta, miként juthatnak pénzükhöz a póruljárt adózók.

A kormányszóvivő szerdán tett bejelentést a témával kapcsolatban. Szollár Domokos felhívta a figyelmet arra: az adócsökkentés minden érintettnek jár, de az adójóváírás rendszerén keresztül megjelenő többletpénz az adózó döntésétől függően érkezhet havonta, vagy éves elszámolásban is. Hangsúlyozta: az alapállapot mindenkinél az éves elszámolás, ezért aki nem nyilatkozott másként, annak évente egyszer, egy összegben utalja majd az APEH a többletet. Jelezte, hogy aki még márciusban szeretne áttérni a havi elszámolásra ezt március 22-ig teheti meg. Ehhez egy nyilatkozatot, kérvényt kell kitölteni a munkáltatónál.  Aki így dönt, annak áprilistól már az emelt összegű bére érkezik a számlára, az előző hónapokban felhalmozott többletet pedig utólag is egy összegben megkapja - fűzte hozzá.
   
A kormányszóvivő beszámolt arról, hogy a kabinet döntése értelmében a közszférában az elmúlt három hónapra visszamenőlegesen utalja a munkavállalókat megillető adójóváírást, így három hónapnyi pluszpénzt kaphat minden közalkalmazott.
   
Szollár Domokos emlékeztetett: a kormány a 2010-es adócsökkentést ígéretéhez híven végrehajtotta, és ennek eredményeként az adózók 90 százaléka az alsó, 17 százalékos kulccsal adózik. Egy átlagkeresetű munkavállaló éves szinten így közel egyhavi bért jelentő nettó összeggel többet visz az idén haza - hangoztatta.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink