hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt a pozitív és a negatív adóslista

  • adozona.hu

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyezte az ország első teljesen magán és önkéntes pozitív és negatív adósinformációt is gyűjtő Credit Bureau-jának megalapítását. A felügyelet ugyanis hivatalosan is elfogadta a CRIF Zrt. irodáiban történő személyes adatok feldolgozásához szükséges információs nyilatkozatát, illetve a beleegyezési záradékokat. A vállalat Credit Bureau-i a magyar törvényi szabályozásnak megfelelően gyűjtenek hitel információkat a hazai hitelezőkről.

A képesített Credit Bureau magánszemélyek, illetve üzleti vállalkozások pozitív és negatív hitel információival egyaránt hasznos szolgáltatást nyújt a kérvényezők és a pénzügyi intézetek számára. A CRIF-fel szerződésben álló bankok és hitelfolyósító intézetek egy csekély összegért minden részletre kiterjedő hozzáférést nyernek a kérelmezőkkel kapcsolatos, havonta frissített, minősített hiteljelentésekhez, így a kockázat alapú díjszabási szemlélet révén következetesebben és hatékonyabban szegmentálhatják ügyfélportfóliójukat. Ennek köszönhetően megelőzhetővé válik a túlzott eladósodás, a zárolt hitel, a fizetésképtelenség, valamint a kedvezőtlen kamatláb fizetése, amely mind a kölcsönt felvevők, mind a hitelezők szempontjából előnyös. A hitelezők így hatékonyabban kezelhetik a hitelmegújítási folyamatokat azáltal, hogy figyelembe vehetik a kockázati, vagy éppen kockázatcsökkentő tényezőket, illetve a fizetési hajlandósági profilokat egyaránt. Ezáltal a megbízható hiteltörténettel rendelkező magánszemélyek és a vállalkozások számára is egyszerűbbé válik a hitelfelvétel. Olaszországban például a CRIF Credit Bureau-ban hosszabb ideje nyilvántartott, hiteleiket megbízhatóan és rendszeresen törlesztő hitelfelvevők adott pénzintézeteknél kedvezőbb kamattal vehetnek fel hitelt.

„A CRIF örömére szolgál, hogy megnyithatta az első, pozitív és negatív információkon alapuló magyar Credit Bureau-ját.” – mondta Enrico Lodi, a CRIF Credit Bureau Services vezetője. „Az Európában – így például a szomszédos Csehországban és Szlovákiában - sikeresen bevezetett hasonló megoldásaink tapasztalatai alapján biztosak vagyunk abban, hogy a magyar hiteligénylők és hitelezők számára kézzel fogható előnyöket tudunk biztosítani. Egyrészt a bankok számára a hitelkérvényező teljes hiteltörténethez való hozzáféréssel a magyar állampolgárok és vállalkozások egyszerűbben, a megbízható kérvényezők pedig egyre előnyösebb feltételek mellett juthatnak hitelhez. Másrészt a magyar bankok és pénzügyi intézetek még biztosabbak lehetnek ügyfeleik pénzügyi helyzetében, így elkerülhetik a túlzott kockázatvállalást.” – tette hozzá.

Ezen felül a CRIF teljes körű támogatást és tanácsadást kínál minden projekt fázisban:

• Az ügyfeleket informálja és felvilágosítja, hogyan működik, illetve hogyan segíti a bankok és pénzügyi intézetek működését egy hitel iroda.
• A bankok és pénzügyi intézetek számára lehetővé teszi az adatok integrálását a jogszabályoknak megfelelően, valamint a hitel kockázatkezelés egyeztetetését a belső irányelvekkel. Mindezeken túl a CRIF további olyan eszközöket kínál – mint a hitel iroda nyilvántartása –, melyek segítségével a hiteljelentések és az igénylések feldolgozási rendszerének értéke maximalizálható, ezáltal az egyéni és üzleti hitelkérelmeket a hitelintézetek egyaránt hatékonyan kezelhetik.

„A szabályozott és rendszeres frissítéseknek, valamint az elérhető hitel információkra összpontosító riportoknak köszönhetően a CRIF az ország legátfogóbb és leginkább naprakész Credit Bureau-jává válik. A hitelezők a hitel megállapodás előtt – a kérvényezők átfogó hitel státuszán keresztül – hatékonyabban ítélhetik meg azok hitelképességét az EU Fogyasztói Hitel Irányelvében foglalt felelős hitelfolyósítás és pénzügyi fenntarthatóság alapelveinek megfelelően. Ugyanakkor az ügyfelek hasznosabb tanácsokat, illetve olyan kedvezőbb hitel ajánlatokat kapnak, amelyek figyelembe veszik a visszafizetési képességüket – tette hozzá Harald Heschl, a CRIF Zrt. ügyvezető igazgatója.

A CRIF alapította és kezeli ma is az első pozitív és negatív hitel irodát Olaszországban, ahogy további pozitív és negatív banki és nem-banki Credit Bureau-kat hozott létre Csehországban és Szlovákiában egyaránt. Ezen felül részt vett orosz és marokkói hitel irodák fejlesztésében, valamint egy bangladesi hitel iroda technológiai infrastruktúrájának modernizálásában. A magyarországi kirendeltség fejlesztése egy további lehetőség a CRIF számára, hogy demonstrálja már bizonyított tapasztalatát a fejlett technológiai platformok megvalósításában, valamint a hitel információk centralizálásában és kezelésében.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felügyelőbizottsági tagok jelentése a NAV felé

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink