hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Oszkó az APEH-esekről blogol

  • MTI

Oszkó Péter szerint az APEH és a VPOP szakszervezetei olyan problémák miatt igyekeznek a felelősséget rá hárítani, ami sokszor az ő mulasztásukból fakad. A pénzügyminiszter internetes naplójában csütörtökön azt írta: mindig ő volt a kezdeményező fél a megegyezésben, és várja a tárgyalóasztalnál a szakszervezeteket. Elárulta: azt is ő javasolta, hogy a bevételi előirányzatok helyett a PM bevételi prognózisokhoz viszonyítsák a hatósági teljesítményt és a 2010-es mozgóbér feltételrendszerét ennek alapján rögzítsék.

A pénzügyminiszter internetes blogjában elismerte, hogy tavaly a mozgóbér kiesése miatt valóban elszenvedtek egy egyszeri jövedelemcsökkenést az adóhatósági dolgozók, de ennek kezelésére megvalósítható megoldási javaslatot korábban is csak ő vagy a közvetlen munkatársai vetettek fel. Leszögezte: a januári kifizetés lehetőségét sem a szakszervezetek vetették fel, azt is ő javasolta. "Ezután hiába vártam, hogy bármiféle számszerű javaslattal jelentkezzenek a szakszervezetek, semmi nem történt. Ezt követően döntöttünk saját hatáskörben az előrehozott, decemberi kifizetésről, hogy a kilátásba helyezett összeget még ünnepek előtt megkapja mindenki. Mindez nem a szakszervezetek követelésére történt, ez idő tájt jó ideig nem is hallottam felőlük" - fogalmazott Oszkó Péter.
   
Egy hónappal ezelőtt azonban közölték, hogy ezentúl most utólag még kérnek további januári kifizetést is, jóllehet, minden ilyen kifizetésről elmulasztottak előtte tárgyalni és megállapodni; így aztán sikerült a szakszervezeti tagsággal elhitetni, hogy ők hiába fogalmaznak meg követeléseket, nem teljesülnek - szögezte le a pénzügyminiszter. Mint írja, ő jelezte azt is, hogy ideje lenne a 2010-es juttatási rendszerrel foglalkozni, ráadásul lehetőleg a releváns kérdésekkel; értelmetlen a cafeteria juttatások mértékét sérelmezni, mert csak olyan más ágazatokban van magasabb cafeteria keret, ahol nincs mozgóbér. Szerinte az, hogy a szakszervezetek "elkezdtek a cafeterián lovagolni és magasabb keretet követelni, a juttatási rendszer problémáinak meg nem értését mutatja".
   
"Azt is én javasoltam, hogy a bevételi előirányzatok helyett a PM bevételi prognózisokhoz viszonyítsuk a hatósági teljesítményt és a 2010-es mozgóbér feltételrendszerét ennek alapján rögzítsük. Ha ilyen rendszerben az APEH és VPOP dolgozók megkapják a 2010-es bérüket, cafeteriájukat és mozgóbérüket, akkor a jövedelmük teljes egészében rendeződik és bőven összevethető bármely más közszférában foglalkoztatott jövedelmével, semmi okuk nem lenne tehát a tüntetésre" - írta blogjában Oszkó Péter. Hozzátette: a szakszervezeteknek mindössze annyit kellett volna tenni, hogy ezeket a kéréseket formálisan papírra rögzítik, "hiszen nyilván elfogadtunk volna olyan javaslatokat, amit valójában én vetettem fel".
   
Ehhez képest némileg váratlanul ért, hogy demonstrációt szerveztek a követeléseik megfogalmazására  - hangsúlyozta, azzal, hogy várja a szakszervezeteket újra a tárgyalóasztalnál, hogy végre letárgyalják a normalizált 2010-es juttatásokat, "ahogy azt furcsa módon nekem kellett felvetni".
   
'Nehéz szívvel veszem, hogy a személyes próbálkozásaim és erőfeszítéseim után azt tapasztalom, hogy a két hatósági szakszervezet rám próbálja a felelősséget hárítani és az elmúlt időszak egyetlen érdemi tevékenységeként engem pfújoló tömeget szervez a minisztérium elé" - írta Oszkó Péter.
   
Csütörtökön csaknem ötezer, az adóigazgatásban dolgozó köztisztviselő demonstrált Budapesten a Pénzügyminisztérium előtt, követelve a két adóigazgatási szervezet stabilitásának megteremtését, a többletfeladatokhoz kapcsolódó források biztosítását, az adóigazgatásban dolgozók nagyobb erkölcsi és anyagi elismerését.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink