hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsalók ellen emeltek vádat Szabolcsban

  • dr. Marosi Andrea

Vádat emelt az ügyészség egy jól szervezett, személyi jövedelemadóval (szja) kapcsolatos csalásra specializálódott csoport ügyében, amelyet a Vám-és Pénzügyőrség Észak-alföldi Nyomozó Hivatala leplezett le az APEH feljelentései alapján.

Az elkövetőket még 2008 júliusában, egy nagyszabású akció keretében fogták el, a csoport vezetőjét az illetékes bíróság 2009. április végéig előzetes letartóztatásba helyezte - mondta Jánvári Regina, a nyomozó hatóság nyíregyházi hivatalának sajtóreferense. A pénzügyőr főhadnagy tájékoztatása szerint a csalássorozat értelmi szerzője hajléktalanokat használt fel arra, hogy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó céget alapítson, melynek keretein belül hozzáférhetett más gazdasági társaságok által foglalkoztatott magánszemélyek adataihoz.

 Mintegy 250 adózó személyi adatait felhasználva valótlan tartalmú, ismeretlenek által aláírt szja-bevallásokat nyújtottak be különböző APEH-igazgatóságokhoz, megjelölve azokban az adóelőleg-visszatérítés jogcímét; az összeg alkalmanként és személyenként soha nem haladta meg a 100 ezer forintot. A csoport vezetője ezután több banknál nyittatott a hajléktalanokkal bankszámlát, melyekre az adó kiutalását kérte, majd a folyószámlákhoz tartozó kártyákkal bankjegykiadó automatáknál vette fel a pénzt.

Így összesen 30 millió forintot kívánt jogosulatlanul felvenni, ebből az APEH 20 millió forintot utalt ki, majd a bevallások hamis voltát észlelve a többi kiutalást megtagadta. A bejelentetett polgári jogi igények biztosítására a bíróság a bankszámlák zár alá vételét rendelte el - tette hozzá a sajtóreferens. A vezetőt és a megvalósításban közreműködő négy hajléktalant - mint bűnsegédeket - gyanúsítottként vonták felelősségre jelentős kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt, melyet a törvény 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntet.

 

 
  
 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink