hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehetünk, ha adótartozásunk van?

  • adozona.hu

Mit tehet, aki nem tudja határidőre befizetni az adótartozását? Milyen fizetési könnyítésekre van mód, s az adóhatóság milyen körülményeket mérlegel? Az APEH szakemberei egy videóban tisztázzák a tudnivalókat.

Aki nem tudja befizetni adóját, részletfizetési, illetve fizetési halasztási kérelmet nyújthat be az adóhatósághoz. Ennek feltételeiről és a döntés menetéről beszél dr. Dolnay Lágler Ágnes, az APEH Közép-magyarországi Regionális igazgatóságának munkatársa beszél az adóhatóság videójában. Elsősorban magánszemélyek esetében az APEH vizsgálja az adózó életkörülményeit, bevételeit, kiadásait, hogy a befizetendő adó lerovása súlyos megélhetési gondokat okoz-e.

Ha valaki fizetési könnyítést kap, akkor az pótlékköteles, a jegybanki alapkamat összegével megegyező pótlékot kell fizetnie. Azonban, ha nem kér részletfizetést vagy halasztást, akkor késlekedése drágább lesz, az alapkamat dupláját számolják rá tartozására.

Kérelmet az esedékesség előtt és után is be lehet adni, az APEH pedig határozatban dönt. Az eljárásban a bizonyítási teher az adózón van - hangzik el az APEH videójában.Bizonyos esetekben, ha az adózó körülményei ezt indokolják, akkor méltányosságra is van mód, vagyis a tartozás egészének vagy részletének elengedésére. 

Arra hivatkozva is kértek már fizetési könnyítést, hogy a befizetésre szánt összeget elkártyázták - az azonban nem elég erős érv az adóhatóságnál, ahogy azt sem akceptálják, ha valaki tíz évben határozza meg a részletfizetés "futamidejét".

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft.-tulajdonos lehet-e katás egyéni vállalkozó?

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Munkaügyi nyilvántartás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

EPR-díj számviteli elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink