hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eva: bevallási határidők és amire figyelni kell 2010-ben

  • dr. Marosi Andrea

Az egyszerűsített vállalkozói adó a megemelt adókulccsal egyre jobban háttérbe szorul, de még mindig az egyik legkedvezőbb adózási forma . Bár alig változott valami, érdemes áttekinteni mire számítsanak az evások 2010-ben.

Adókulcs, bevételi küszöb és annak átlépése

• Az eva mértéke 25 százalékról 30 százalékra emelkedett. Az emelkedés nem érinti a 2009 során bevételezett előlegek utáni eva mértékét.

• A bevételi határ átlépésének tételére nem becslés, hanem 50 százalék eva lép be. A bevételi határt átlépő utolsó tételnek nincs felső határa ettől még valószínűtlen, hogy azt ilyen drágán is megérje leadózni.

• Nem veszett el az eva alanyiság 2009-re 26 millió forintos bevételi határig. 2010-ben újra 25 millió forint a bevételi határ. Az eva alany már az év elején tudhatja a bevételi limit mértékét, így annak 25 millió forintban való meghatározása nem teremt jogbizonytalanságot.

Bevallási határidők, közösségi adatszolgáltatás

• A közösségi kereskedelmi kapcsolat esetén (általában tagországbeli adóalanynak való szolgáltatásnyújtáskor) bevallást és ez alapján összesítő elszámolást kell beküldenie az eva alanynak. Ilyenkor – lévén, hogy bevallása az év eltelt hónapjaira, vagyis törtidőszakra vonatkozik, és azt az időszakot követő hónap 20-án kell beadnia, a közösségi adatszolgáltatást az érintett negyedéves időszakra vonatkozóan kell elkészítenie és benyújtania (a gyakorlatban fog kialakulni ennek szokásos rendje).

• A bevételi nyilvántartást vezetők 2010.02.25-ig küldik be a 2009-ről szóló evabevallásukat. A számviteli beszámolót készítő eva alanyok bevallási határideje változatlan.

Az eva alanyok járulékfizetése

• A közhiedelemmel ellentétben az eva alanynak nem sok dolga akad a tevékenységre jellemző kereset (TJK) fogalmával. A TJK alapvetően szja szabályokra vonatkozik, vagyis a közreműködő tagok és az egyéni vállalkozók osztalék szabályaira. Bár ezt nem is alkalmazzák eva (és ekho) alá tartozók, a járulékminimum-alapjának szabálya látszólag vonatkozik rájuk. Miért látszólag?

• Az eva alany 2010-től már nem a minimálbér dupláját, hanem éppen a TJK szerinti ajánlott limitet kell alkalmazza, de nem kötelező jelleggel, ha akar, vallhat a minimálbér szerint. Ennek az utóbbi evásnak sincs az APEH vizsgálat kapcsán félnivalója, hiszen az eva által minden jövedelme legális, vajon miért is vallana több járulékot, ha ebből nem származik előnye? (Előny lehet, ha pl. a nyugdíjat fog hamarosan igényelni.) Az APEH egyébiránt nem is szokta az evásokat társadalombiztosítási járulék okán ellenőrizni, hiszen az esetükben ennek nem sok értelme lenne.

• Az eva alany cégek esetében (A Bt. és Kkt. esetében) előfordulhat, hogy a tagok közül senki se biztosított és máshol se biztosítottak. Ilyenkor, bár kötelezettek magánszemélyként a havi 4950 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot megfizetni, számolniuk kell azzal, hogy az APEH a járulékbevételek megállapítása érdekében nem fogadja majd el ingyenes megbízásukat, és közreműködő tagoknak minősíti az ilyen látszólag közreműködő beltagot, vagy kültagot! A jogvita közepette – amely sorsa a folyamat elején tett nyilatkozatoktól függ – az adóhatóság pusztán a vélelme alapján 1 millió forintos bírságot állapíthat meg, vagyis ilyen esetekben érdemes szakemberhez fordulni az eljárás során való védekezéshez.

Az egyéni cég és az eva szabályai

• Az eva alá tartozó egyéni vállalkozás egyéni céggé való válásakor elveszti az eva alanyiságát! Ha ez 2010 során következik be, akkor az egyéni cég 2012.01.01-től lehet leghamarabb eva alany (nem kell azonban 4 évet várnia).

• Bár még messze van 2012, a törvény már most figyelmeztet: ha az egyéni cég tagjának korlátlan mögöttes felelőssége korlátolttá válik, az eva alanyiság megszűnik. Megszűnik az eva alanyiság az egyéni cég eladásakor is.

Az eva adóterhelése továbbra is a legkedvezőbb, hiszen nem kell megfizetni a 25 százalékos áfa összegét és az iparűzési adót csak a bevétel felére kell vetíteni. Rövid fejszámolás után láthatjuk, hogy egy normál áfa köteles, belföldi teljesítés esetén az eva – a kiváltott áfa és iparűzési adó után – csupán 11% adóterhelést jelent.

Ruszin Zsolt

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tagok szocho

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kiegészítő kérdés őstermelő iparűzési adójának megosztása korábbi kérdéshez

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink