hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adókivetés válság után: különadó a bankokra

  • HVG

Amerikában a bankokra kivetett különadóval, Európában a bankárprémiumok felének elvonásával próbálják visszaszerezni a pénzügyi mentőakció költségeit és önmérsékletre késztetni a szektort - írja a HVG.

Az utolsó centig vissza akarja szerezni a pénzintézetek megmentésére fordított összeget Barack Obama amerikai elnök, aki ennek érdekében múlt csütörtökön különadó kivetését javasolta. Az idei törvényhozási választásokra kacsingatva a populizmust sem nélkülöző kezdeményezés június 30-án lépne életbe, legalább tíz évig érvényben maradna, és ez idő alatt 90 milliárd dollárt hozna. Ha ez kevés a veszteség pótlására, az adó hatályát meghosszabbítanák. Az amerikai kongresszus a Lehman Brothers brókerház 2008 őszi összeomlása után 700 milliárd dolláros mentőcsomagot fogadott el, ebből 375 milliárdnyit osztottak szét. A bankoknak 247 milliárd dollár jutott, amiből eddig 162 milliárdot fizettek vissza, és a költségvetés további 11 milliárdot kapott tőlük kamat és osztalék formájában.

A februárban benyújtandó 2011-es költségvetés-tervezetben szereplő különadót a legalább 50 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező bankok, brókerházak és biztosítótársaságok fizetnék majd. A teher pénzügyi kötelezettségeik 0,15 százaléka, az adó alapjául szolgáló összeget viszont csökkenthetik a részvénytőkével, valamint a betétállománnyal. Ez azt jelenti, hogy a teher a legnagyobb súllyal a lakossági betétgyűjtést nem végző, tevékenységüket jellemzően hitelfelvétellel vagy kötvénykibocsátással finanszírozó brókerházakra, illetve befektetési bankokra – mint a Goldman Sachs vagy a Morgan Stanley – nehezedne. A számítások szerint a különadót mintegy félszáz pénzügyi szereplő fizetné, de a teljes összeg csaknem kétharmada a tíz legnagyobb pénzintézettől, illetve biztosítótól származna.

A cikk folytatását elolvashatja a HVG-ben (2010/03.)

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház – bérbeadás szja

Lepsényi Mária

adószakértő

Nem saját tulajdonú ingatlan bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlannal rendelkező társaság bejelentése

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close