hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozásból egyéni cég: eva, adózás, átalakulás

  • Salgó Andrea

Ahhoz, hogy egyéni vállalkozóból egyéni céggé alakuljunk át, tisztában kell lennünk milyen adókötelezettségekkel és adókedvezményekkel jár ez a folyamat. Mi történik akkor, ha eladjuk a céget vagy úgy döntünk át szeretnénk alakulni kft.-vé. Lehetőségek és korlátok szakértői szemmel.

Az egyéni cég is választhatja a 10 százalékos társasági adómértéket, illetve lehet evás is. Azonban az eva alany egyéni vállalkozó evalanyisága az alapítást megelőző nappal megszűnik, az egyéni cég pedig a társasági adó alanyává válik, és csak további két adóév elteltével lehet evás - mutat rá Veszprémi István, a Deloitte adópartnere.01-től lehet leghamarabb evás. Bár még messze van 2012, a törvény már most figyelmeztet: ha az egyéni cég tagjának korlátlan mögöttes felelőssége korlátolttá válik, az evaalanyiság megszűnik. Megszűnik az evaalanyiság az egyéni cég eladásakor is. Az egyéni vállalkozás másnak való átadása mindig egyszemélyes Kft-vé alakulást követelt meg. Az új szabályok szerint az egyéni vállalkozás bármikor egyéni céggé válhat. Az így jogutódlással megszűnt egyéni vállalkozással szemben az új egyéni cég már fogalomképes. Miután az egyéni cégbeli egyedüli tagságot a törvény vagyoni betétként nevezi erre is vonatkoznak a visszterhes vagyonátruházás illeték és adószabályai - figyelmeztet Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke.

Átalakulás: szabályok, menete, költsége

Egyéni céggé nem lehet átalakulni, de egyéni cég bármilyen gazdasági társasággá, sőt szövetkezetté is átalakulhat, sőt ami érdekesebb, az egyéni cégből kiválás is létrejöhet. Az átalakulás azonban nem egyszerű folyamat, arra leginkább az egyszemélyes Kft-ből való átalakulás szabályai alkalmazhatóak a legcélszerűbben.A tag első döntésében fordulónapot választ az vagyonmérleg- és vagyonleltár-tervezeteihez, a második döntésig azokat elkészíti, könyvvizsgálóval ellenőrizteti, majd ezt követő 8 napon belül közzéteszi az átalakulásról a legfontosabb adatokat és információkat. Ezt követően meg kell várni a kétszeri közzétételt, majd az iratokat be kell nyújtani elektronikus úton a cégbíróság számára. Az átalakulás a cégbíróság döntésével hatályosul. Az egyéni cégből való átalakulás esetén a közzétételi díj 15.000 Ft, az eljárási illeték 50.000 Ft. A számviteli, könyvvizsgálati és jogi munka többszázezer Ft költséget is jelenthet, összegezve, az egyéni cégből való átalakulás félmillió Ft-os nagyságrendű kiadást jelenthet.

Az apportot le kell adózni

Az egyéni vállalkozás az egyéni céggé válásakor, mint jogutódlással való megszűnési eseményként leltárt készít és megállapítja adókötelezettségeit - mondta Ruszin Zsolt hozzátéve, ha feltüntet nem pénzbeli hozzájárulást (apportot), akkor annak összege bevételnek számít, míg az arra jutó könyv szerinti értéket költségként számolhatja el. Ebből egyenesen következik, hogyha van apport, és az apporttal szemben költséget még nem számolt el (pl. az értékcsökkenés még tart), akkor ezen a nyilvántartási értéken az eszköz továbbvihető adózás nélkül. Ha készletet adnak át, de a készlet beszerzési értékét az egyéni vállalkozó már költségként elszámolta, akkor bizony bevételként kell figyelembe venni az el nem adott készlet beszerzési értékét, akkor is, ha azt apportként adja tovább az egyéni cégnek.

Ahogy minden más cégformára is a számvitel, és a társasági adózás (tao) az érvényes, az egyéni cégre nincs megkülönböztetés, legfeljebb annyi, hogy kiegészítő melléklet nélküli, úgynevezett „sajátos” számviteli beszámolót is készíthet. Az egyéni cég jogutódként viheti magával az egyéni vállalkozó kisvállalkozói adókedvezményeit.

Az Szja. és a Tao. törvény ugyanakkor speciális szabályokat tartalmaz az egyéni cég alapításával, az egyéni vállalkozás egyéni céggé való átalakulásával kapcsolatban, részletesen szabályozva e két vállalkozási forma közötti átmenetet. Az Szja. törvény előírja, hogy az egyéni vállalkozónak a cégbejegyző határozat jogerőre emelkedését megelőző napra meg kell állapítania az adókötelezettségét. A Tao. törvény pedig például lehetővé teszi, hogy az egyéni cég az alapító egyéni vállalkozónál a személyi jövedelemadóról szóló törvény előírása szerint az alapításig keletkezett elhatárolt veszteséggel csökkentse az adózás előtti eredményét, az egyéni cégbe átvitt eszközökkel arányosan.

Osztalékfizetés a Kft mintájára

Az egyéni cég szabályozásában látványosan is megjelenik, hogy az egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságra mintázták. A tagok számára a tőkéből való kifizetést (ideértve az osztalék kifizetést is) a kft-kre vonatkozó szabályozás alapján kell teljesíteni, vagyis rájuk is vonatkozik az osztalékfizetés előtti elektronikus úton való fizetőképességi nyilatkozattételi kötelezettség. 

Kinek ajánlható?
Az egyéni cég elsősorban a praxis-szerű, rendkívül hosszú távú, vállalkozások formája lehet, amely nagyon hasonlatosan funkcionál majd, mint a korlátolt felelősségű társaság egyszemélyes változata. Még nem látható előre, hogy az új vállalkozási formát mennyire veszik megbízhatónak az üzleti élet szereplői, mindenesetre a nagyra nőtt egyéni vállalkozások számára egyszerűbbé teszi a cégszerű működés létrehozását és az abból történő, nagyobb vállalkozássá való átalakulást.

 Amennyiben kíváncsi mekkora felelősséggel jár és milyen kockázatai lehetnek az egyéni cégalapításnak, olvassa el a hvg.hu Egyforintos cégalapítás: kockázatok, mellékhatások - mire ügyeljünk? című cikkét!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink