hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Számlázás, teljesítés: új szabályok, idilli állapot

  • hvg.hu

2010-től megváltoznak a közlekedési eszközök bérbeadására vonatkozó áfa szabályok, mely jelentősen átalakíthatja a külföldről bérelt személygépkocsikra létrejött struktúrákat. A külföldről bérelt autó bérleti díjáról kiállított számla áfa tartalmát a külföldi adóhatóság eddig rendre visszautalta. Az uniós áfa-direktívával összhangban jövőre életbe lépő új teljesítési hely szabályok azonban megszüntetik ezt az „idilli” állapotot.

Jövőre megváltoznak a közlekedési eszközök bérbeadására vonatkozó teljesítési hely szabályok, és ez jelentősen átalakíthatja a jellemzően nagy értékű, a magyar társaságok vezetői részére külföldről bérelt személygépkocsikra létrejött adóoptimalizációs struktúrákat. A meghatározó tényezők közül a forgalmi adót érintő változások lesznek jelentősek. A jelenlegi gyakorlat szerint a vállalatok külföldről - a legtöbbször Németországból - bérbe vett autókat bocsátanak vezetőik részére. A bérletről – a jelenlegi gyakorlat szerint - német forgalmi adót tartalmazó számlát kapnak, a német áfa ugyanakkor nem maradt „elsüllyedt költség” a magyar cégeknél. Az EU egységes visszatérítési rendszerében ugyanis a német adóhatóság rendre visszautalta a bérleti díjak áfáját. Az uniós áfa-direktívával összhangban jövőre életbe lépő új teljesítési hely szabályok azonban megszüntetik ezt az „idilli” állapotot. Azt, hogy a bérbe vételről jövőre áfás számlát állítanak-e ki a vállalkozás számára, három tényező befolyásolja; a bérbeadási időtáv, a bérlő adóalanyisága, és hogy ténylegesen melyik államban használják az autókat.

Autóbérletről kapott számla – az Áfa nem levonható, ha …

A megváltozott szabályok alapján a magyar cég abban az esetben fog németországi áfát tartalmazó számlát kapni a bérbe vételről 2010-ben is, amennyiben a magyar cégek 30 napnál nem hosszabb időszakra bérlik és Németországban veszik át az autókat. Bizonyos esetben azonban felmerülhet a rendeltetésszerű joggyakorlás adóhatóság általi vizsgálata is.

Egyéb esetekben a német bérbeadó áfát nem tartalmazó számlát fog kiállítani a bérbeadásról a magyar társaság számára, melynek értéke után a magyar bérlő lesz az adófizetésre kötelezett, azonban a gépkocsik bérleti díjának áfája nem lesz levonható! A 2009-ig érvényes adókörnyezetre kialakított struktúrákat tehát mindenképpen felül kell vizsgálni, vajon megéri-e azokat alkalmazni jövőre is. „A jövő évi áfa változások mellett a döntéshozók biztosan figyelembe fogják venni a hazai regisztrációs adóterheket is, s az idei optimum helyett a legkisebb rossz elve mentén fogják majd megtalálni az új megoldásokat. Mozgásterük így meglehetősen leszűkül.”- mutatott rá Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary Zrt. adócsoportjának vezetője.

Rövid, vagy hosszú távú bérbeadás éri meg jobban? A válaszért olvassa el a hvg.hu cikkét.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR nyilatkozattal történő átvállalása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Értékesítés devizában – invoice cancellation áfa

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

NAV online számlaadat-szolgáltatás

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink