hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Határidő: november 2-ig kell elszámolni az 1 százalékokkal

  • adozona.hu

Megváltoztak 2009-ben az 1 százalékos felajánlások felhasználásának igazolására vonatkozó szabályok. Idén ugyanis a kedvezményezetteknek az adóhatóság felé kell igazolnia a 2008-ban átutalt, a magánszemélyek által felajánlott személyi jövedelemadó felhasználását, melynek határideje 2009. november 2-án jár le. Az igazolás közlemény formájában történő teljesítéséhez az adóhatóság külön nyomtatványt rendszeresített – tudatja az APEH.

A közlemény kizárólag elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül juttatható el az adóhatósághoz, melyet az APEH honlapjáról letölthető 08KOZ „Közlemény az adózó rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg felhasználásáról” elnevezésű nyomtatványon kell megtenni.

E törvényi kötelezettség teljesítése megkívánja, hogy a kedvezményezett törvényes képviselője, vagy meghatalmazottja – legalább valamennyi bevallási és adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére – okmányirodai regisztrációval rendelkezzen, továbbá a regisztráció, valamint a meghatalmazás tényét annak keletkezésétől számított 8 napon belül az adóhatósághoz bejelentse – figyelmeztet az adóhatóság.

A papír alapon benyújtott 08KOZ közlemény nem minősül a törvényi kötelezettség teljesítésének.

A közleményt egy példányban kell benyújtani, melyben kizárólag a kedvezményezett részére 2008. december 31. napjáig átutalt összeg(ek) 2008. évi és a tárgyévi (2009.) felhasználásáról (cél szerinti és működési költségek) és esetleges tartalékolásáról (annak összegéről és időtartamáról) kell számot adni számokkal és szöveges formában.  A kedvezményezett részére 2008-at megelőzően utalt összegből tartalékolt összeg(ek)et ezen közleményben szerepeltetni nem kell, azok felhasználásáról a kedvezményezettnek a felhasználás évét követő év október 31. napjáig – továbbra is – sajtóközleményben kell számot adnia – tudatja az APEH.

A közlemény megtételének, beküldésének elmulasztása szigorú következményekkel jár. Amennyiben ugyanis az adóhatóság megállapítja, hogy a kedvezményezett nem teljesítette ezt a kötelezettségét, határozattal zárja ki a kedvezményezettek köréből. A határozat jogerőre emelkedésének évét követő évben a magánszemélyek által a javára felajánlott összegből nem részesedhet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink