hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szuperbruttósítás januártól: a bérünk nő vagy többet adózunk?

  • hvg.hu

A BDO Forte könyvvizsgáló cég szerint az adózók 99 százalékának nő a fizetése januártól a bérek szuperbruttósítása miatt. Ez azonban Angyal József okleveles adószakértő téves állítás, miután szerinte a BDO Forte nem a 2010-es szja sávhatárral számolt. Az igazság valahol félúton van, de akkor most kinek nő a bére és kinek kell többet adóznia januártól?

2010-től hatályos személyi jövedelemadó-változások – az alsó adókulcs sávhatárának kitolása, az adókulcsok csökkentése és az adójóváírás kereteinek bővítése – összességében azt eredményezik, hogy az adófizetők nagy részének nettó keresete növekedni fog januártól. „Havi 1.434.450 forint jelenlegi bruttó keresetig jobban jár az adózó, például egy havi félmillió forintos bruttó jövedelemmel rendelkező munkavállaló 13.800 forinttal kap többet jövőre, mint idén ” – hívta fel a figyelmet Szolnoki Béla, a BDO Forte adótanácsadó partnere közleményében.

A következő napon a sajtóközlemény több fontos megállapítását cáfolta Angyal József, az Adózóna okleveles adószakértője,  miután szerinte a havi 1 434 450 forintos jelenlegi bruttó keresetnél még a 2009-re érvényes 1,9 milliós sávhatárral számol a BDO FORTE, míg a mondat második felében az ötszázezer forintos havi jövedelemre vonatkozó 13 800 forint adót még 1,7 milliós sávhatárral számolja ki, hozzátéve ez utóbbi helyesen 10 800 forint. Szerinte ezért teljesen megalapozatlan és félrevezető az a kijelentés, hogy " az adófizetők 99 százalékának nettó keresete nő januártól" - olvasható a hvg.hu írásában.
 
Anélkül, hogy Szolnoki Béla, a BDO Forte szakértője cáfolná Angyal József sávhatárokkal kapcsolatos észrevételét a következőképpen reagál az adószakértő írására:

A „szuperbruttósításnak” elnevezett jövő évi személyi jövedelemadóbeli változás nyomán a foglalkoztatót terhelő járulék, illetve biztosítási kötelezettség hiányában az egészségügyi hozzájárulás mértéke is része a személyi jövedelemadóban az összevont adó alapjának. Annak megítélése, hogy ennek eredménye kit hogyan érint, azaz a nettó jövedelem a borítékban mennyivel változik jövőre, négy tényezőtől függ szerinte:

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Antitestmérés

Lepsényi Mária

adószakértő

Harmadik országbeli állampolgár csed jogosultsága

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Kiva, társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs