hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Önkéntes nyugdíjpénztár: adókedvezmény- és mentesség külföldön

  • adozona.hu

A kötelező nyugdíjrendszer mellett számos más, kiegészítő nyugdíj megszerzésére irányuló, általában önfinanszírozó megtakarítási formát ismerünk, melyek közül többhöz adóelőny is kapcsolódik Magyarországon. Ezek közül legismertebb talán a cafeteria típusú juttatási rendszerek egyik megszokott eleme: az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás. Vajon mi történik ezzel a megtakarítási formával, ha külföldön vállalunk munkát? Lehet-e kérni munkáltatói hozzájárulásokat például egy német munkáltatótól? Továbbra is megilleti-e a munkáltatói hozzájárulás után az adómentesség és a saját tagdíjbefizetései után az adókedvezmény azt a magyar munkavállalót, akit külföldre küld ki magyar munkáltatója? Íme a legfontosabb tudnivalók.

A kötelező nyugdíjjárulékok megfizetését, és az ebből eredő későbbi nyugdíjak igénylését az egész EGT területére kiterjedően a 1408/71 EGK Rendelet szabályozza. De sem ez a Rendelet, sem más közösségi jogszabály nem koordinálja a kiegészítő nyugdíjbefizetések rendszerét. Egy fontos alapelvet azonban a fenti Rendelet is tartalmaz: amennyiben egyes tagállamokban lakóhelyhez, vagy meghatározott szolgálati időhöz kötött az önkéntes (kiegészítő) biztosítási rendszerekbe való belépés, akkor egy másik tagállam területén fennálló lakóhelyet, illetve megszerzett szolgálati időt is figyelembe kell venni. Elméletileg tehát akár egyszerre több helyen is történhet ilyen célú megtakarítás, akár ugyanarra az időszakra vonatkozóan is. Gyakorlatilag az egyes országok belső jogszabályai határozzák meg azt, hogy melyik nyugdíjcélú megtakarítási formát engedik folytatni külföldi tartózkodás/munkavállalás esetén is.

 

Magyar önkéntes nyugdíjpénztár tagja például csak az a 16. életévét betöltött személy lehet, aki a pénztár alapszabályát magára nézve kötelezőnek ismeri el és tagdíjfizetést vállal. Munkáltatói tag az a természetes vagy jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság lehet, aki a pénztárral kötött szerződés alapján munkavállalójának tagdíjfizetési kötelezettségét egészben vagy részben átvállalja. A taggá válás további feltételeit részletesen az önkéntes pénztár alapszabálya határozza meg. Fontos azonban, hogy sem a magánszemély, sem a munkáltatói tag esetén nem kikötés a magyar állampolgárság vagy magyar székhely. Eseti vagy rendszeres befizetést úgynevezett „támogató” is teljesíthet az önkéntes nyugdíjpénztárba - nála sem feltétel a magyar állampolgárság vagy székhely.

Fontos, hogy mivel a munkáltatói tagnak a pénztárral kötött szerződésében vállalnia kell, hogy minden munkavállalójának általában azonos feltételek mellett biztosítja ezt a megtakarítási formát, nem lehet egyénileg, az adott esetben mondjuk több munkavállalója közül az egyetlen magyar munkavállalóra ilyen szerződést kötni. Vagyis, praktikusan, egy német munkáltatóval nem valószínű, hogy a munkáltatói hozzájárulások a magyar önkéntes nyugdíjpénztárba a korábbi magyar munkáltatóval azonos módon folytatódnának. Lehetséges viszont, hogy a német munkáltató támogatóként egy, az alapszabályban meghatározott pénztári tagsági körnek (pl. saját magyar munkavállalóinak) nyújt bizonyos további törvényi feltételeknek megfelelően adományt.

 

Az egyéni befizetéseknek természetesen semmi akadálya, sőt! érdemes a minimális tagdíj megfizetéséről vagy legalább a tagdíj szüneteltetéséről gondoskodni a lehetséges szankciók elkerülése végett, amelyeket a pénztár alapszabályában rögzíthetnek.Joggal merül fel ugyanakkor a kérdés, hogy ha a német munkavállalás alatt egy hasonló jellegű, de a német szabályoknak megfelelően működő önkéntes nyugdíjalapba történne Németországban a német munkáltató és magyar munkavállalója által befizetés, a német munkavállalás megszűnésekor vajon a magyar önkéntes nyugdíjpénztárba át lehetne-e utalni ezeket a német nyugdíjcélú megtakarításokat. Vagy például lehetséges-e a korábbi magyar megtakarítások egy összegbeli átutaltatása a német önkéntes nyugdíjalapba?

Pénztárból ki - pénztárba be

A magyar jogszabály csak a magyar székhelyű önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak közötti átlépést engedi - más, akár hazai, akár külföldi nyugdíjcélú megtakarítás közötti átlépést, átutalást nem. Külföldi nyugdíjalapból ezért átlépés jogcímen átutalás a magyar önkéntes pénztárba nem teljesíthető – és viszont: a magyar önkéntes nyugdíjpénztárból sem lehet közvetlenül, átlépés jogcímén, egy másik, külföldi, hasonló jellegű megtakarítási formába átutaltatni az önkéntes pénztári megtakarításokat. Amennyiben azonban a külföldi alap működésére irányadó jog, illetve releváns adózási szabályok ezt megengedik, nincs akadálya annak, hogy a magánszemély pl. a német nyugdíjalapban lévő megtakarítását megszüntesse és a magyar önkéntes nyugdíjpénztárba majd egy összegben befizesse. Fordított esetben, a magyar önkéntes nyugdíjpénztárban a tagságot csak a kötelező várakozási idő leteltét követően lehet megszüntetni és a nyugdíjcélú pénztári megtakarításokhoz hozzájutni.

 

Végül, de nem utolsósorban, érdemes annak is utána nézni, hogy pl. az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések milyen adóelbírálás alá esnek a külföldi kiküldetés időtartama alatt. Ha egy magyar állampolgár munkavállalót külföldre küld ki cégcsoporton belüli munkavégzésre magyar munkáltatója, általában a hazai béren kívüli juttatások (cafeteria jogosultság) változatlanok maradnak. Ugyanakkor, ha a kiküldetés alatt Magyarországon adóköteles jövedelem nincs, az ezzel kapcsolatos adókedvezményt érvényesíteni a munkavállaló nem tudja – mivel nincs olyan befizetett jövedelemadó összeg sem, amelyből az adóhatóság az önkéntes pénztári megtakarításokra vonatkozó adókedvezményt, az adóról való rendelkezés formájában, végre tudná hajtani.

 

Emellett akár kellemetlen meglepetés is érheti a munkavállalót, hiszen előfordulhat, hogy az eddig adómentesnek hitt munkáltatói hozzájárulásokat vagy támogatói adományokat a fogadó ország adójogszabályai szerint kell a kiküldetés alatt megítélni. Azaz, a külföldi adójogszabályoknak megfelelően, sajnos, adókötelezettség alá eshetnek a munkáltató által a magyar önkéntes nyugdíjpénztárba teljesített tagdíjbefizetések vagy adományok. A magyar önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításoknak a várakozási idő leteltét követő, de nyugdíjkorhatár betöltése előtti felvétele esetén pedig akár magyar adófizetési kötelezettség is keletkezhet.

Ágoston Katalin
Deloitte Zrt

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink