hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi lesz a minimálbérrel?

  • MTI

A szakszervezetek továbbra is a minimálbér emelését javasolják 71 500 forintról 80 ezer forintra 2010-re, a munkaadók először a bérajánlás elveiben kívántak megegyezni. A kormány pedig a munkavállalók reálkeresetének megőrzését szorgalmazta a minimálbér vonatkozásában is az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) csütörtöki plenáris ülésén.

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára elmondta: a személyi jövedelemadó sávjának eltolása és az adójóváírás változása nyomán jövőre az átlagnál többet keresők nettó jövedelme nő, így azoknál javasol bruttó béremelést a kormány, akiknek a keresete jóval elmarad az átlagtól.
   
Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke megerősítette, hogy a szakszervezetek ragaszkodnak a minimálbér és a szakmunkás bérminimum intézményének fenntartásához. Jövőre 80 ezer forintos minimálbért javasolt, és a szakmunkás bérminimumnál alkalmazott 122 százalékos szorzót.
   
A szakszervezeti oldal szóvivője azt mondta: "nehéz helyzetbe hozott minket az adószabályok változása, mivel az átlagos, vagy az átlagnál többet kereső munkavállaló nettó keresete valóban nő, de mi nemcsak az átlagot képviseljük, ezért célunk, hogy az átlagnál kevesebbet keresők helyzete se romoljon".
    
Dávid Ferenc, a munkaadói oldal szóvivője, szerint a 80 ezer forintos minimálbér-javaslat elfogadhatatlan. A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára arra hívta fel a szakszervezetek figyelmét, hogy a gazdaság jövőre még visszaesik, így a reálértéken a közel hét százalékos minimálbéremelés abszurd.
   
A munkaadói oldal egyébként egyetért a minimálbér intézményének fenntartásával, mert ehhez az fogalomhoz több, társadalmilag fontos összeg kapcsolódik - tette hozzá a VOSZ főtitkára.
   
Az Országos Érdekegyeztető Tanács következő plenáris ülésére október 16-án kerül sor.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyed külföldi jogviszony után

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed, gyes alatti csedszámítás alapja

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szülés utáni visszatérés, újabb terhesség

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink