hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kinek jó a pozitív adóslista?

  • MTI

A teljes listás adósnyilvántartó rendszernek (közkeletű nevén: pozitív adóslista) a társadalom minden szereplője - az államigazgatás, a pénzintézeti szektor és az ügyfelek is - csak előnyét élvezik, nincs olyan szereplő, akinek kára vagy hátránya keletkezne a működéséből - állapítja meg hírlevelében a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt.

A Központi Hitelinformációs Rendszert (KHR) működtető BISZ a credit bureau-k, illetve a referenciaadat-és hitelinformáció-szolgáltatások szerepét vette górcső alá az egyes országokban. Az USA az elemzés szerint a világ legkifinomultabb pénzügyi infrastruktúrájával rendelkezik. A pénzügyi innováció fontos mozgatórugója a széles körben rendelkezésre álló, hitelmúlttal kapcsolatos információ. A hitelinformáció-szolgáltatás kiegészül egy magas szintű technológiai háttérrel, valamint egy hasonlóan magas szintű modellezési, elemzési rendszerrel. A pénzügyi szolgáltatók döntési mechanizmusa a hitelinformációra épül (FICO score). A széles körű hitelinformáció-szolgáltatás az USA-ban paradox módon oda vezetett, hogy a bankok magabiztossága és kockázattoleranciája erőteljes mértékben (utólag kimondva túlzott mértékben) megnőtt.

Európa kockázati szempontból legveszélyeztetettebb” hármasából az Egyesült Királyság és Írország, hasonlóan az USA-hoz igen kifinomult, teljes körű információt és scoring számot nyújtó hitelinformációs szolgáltatásokkal rendelkezik, Spanyolország esetében viszont csak negatív listáról lehet beszélni, ráadásul csak élő hitelproblémákról lehet tájékozódni, lezártakról nem - derül ki a hírlevélből. Ahol rendelkezésre áll a jó minőségű, részletes hitelinformáció, ott ez jelentősen hozzájárul a pénzügyi szektor bővüléséhez. Azon országokban, ahol nem állt rendelkezésre teljes körű hitelinformáció, a bankok ezt kénytelenek kellő óvatossággal pótolni.

A teljes cikket olvassa el a hvg.hu-n!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink