hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Iparűzési adó: alkotmányellenes beszedés?

  • HVG

Jövő júliustól az állami adóhatóság szedi be a helyi iparűzési adót a települési önkormányzatok helyett. A feladatáttelepítés több helyhatóság szerint alkotmányellenes - írja a HVG.

Számos helyhatóságnál felzúdulást váltott ki az a júniusi törvénymódosítás, mely szerint jövőre a helyi iparűzési adót (hipa) az adózók már nem az önkormányzatoknak, hanem az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak kötelesek bevallani és megfizetni. A parlament által abszolút többséggel elfogadott módosítás alapján 2010 júliusától az állami adóhivatal látja el az ezzel az adónemmel kapcsolatos ellenőrzést és végrehajtást is, és ez utalja át az önkormányzatoknak az adózók bevallása alapján az őket megillető hipát.

Továbbra is a helyhatóságok dönthetnek viszont arról, hogy bevezetik-e a hipát, és ha igen, akkor a 2 százalékos maximumon belül mekkora lesz annak mértéke. Rajtuk múlik, hogy milyen – például árbevételhez kötődő – kedvezményeket, mentességeket adnak. Változatlanul az önkormányzatok bírálják el a fizetéskönnyítési, illetve halasztási kérelmeket is.

A feladatátcsoportosítást a kormányzat a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésével indokolta, mondván: a több településen telephelyet működtető adózók számára könnyítés, ha csak egy helyre, az APEH-hez kell – elektronikusan – bevallaniuk és fizetniük. Ugyanakkor az E.On-nál, amely jelenleg valamennyi, hipát alkalmazó önkormányzatnak (tavaly mintegy 2700 ilyen település volt) köteles bevallást beadni, azt állították, nem csökken a papírmunkájuk.

Kiss Gergely cikkének folytatását elolvashatja a friss HVG-ben (2009/36).
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés jövedeleme

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink