hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Korhatár előtti nyugdíjazás: 2 képviselő megszüntetné a keresetkorlátot

  • MTI

Két szocialista képviselő jövő évtől eltörölné a korhatár előtt nyugdíjazottak keresetkorlátjára vonatkozó szabályozást. Vidorné Szabó Györgyi és Kökény Mihály csütörtökön nyújtotta be az erről szóló törvényjavaslatát az Országgyűlésnek.

A jelenlegi, 2008-tól hatályos szabályok szerint a korhatár előtt nyugdíjazottak - többek között ilyen az előrehozott nyugdíj, korkedvezményes, korengedményes nyugdíj) csak akkor mehetnek kedvezménnyel nyugdíjba, ha nem dolgoznak a nyugdíjazás pillanatában, illetve ha később éves szinten a minimálbér tizenkétszeresénél többet nem keresnek. Ellenkező esetben fel kell függeszteni a nyugdíjuk folyósítását - olvasható az előterjesztés indoklásában. A két szocialista képviselő azt javasolja, hogy e szabály 2010-től szűnjön meg.  Az indítványt többek között azzal indokolják, hogy e passzus a gyakorlatban a jogszabályok megkerülését és a fekete-szürkegazdaság felé fordulást eredményezte.

Az MSZP-s politikusok a problémák közé sorolják azt is, hogy egyes szakmákban - így az egészségügyben és az oktatásban - munkaerőhiányt eredményezhet a hatályos szabályozás: sok szakember élt az előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételével, mentességet kaptak a keresetkorlát alól, ám e kedvezményük jövő évtől megszűnik.

A módosításhoz Vidorné Szabó Györgyi és Kökény Mihály további érvként felhozza, hogy a válságkezelés részeként 2009 tavaszán elfogadott módosítás szerint a jövőben csak akkor mehet el valaki (nem korhatár alatt is) nyugdíjba, ha a nyugdíjazáskor nem dolgozik (ebben az esetben később viszont korlátozás nélkül dolgozhat). Hozzáteszik: ez azt jelenti, hogy az eddigi szabályozás szigorodni fog. A tavasszal elfogadott törvény szerint további változás, hogy az előre hozott nyugdíj összegére vonatkozó, korábban 2013-tól hatályos szabályozást előbb vezetik be: 2011-től már csak málusszal (csökkentett összeggel) lehet majd előre hozott nyugdíjba menni.

A két képviselő úgy véli, hogy nincs szükség az előre hozott nyugdíjazásnál a nyugdíjazás utáni munkavégzés esetében ilyen "erős" szankciókra.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink