hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vagyonadó: 30 millió felett indulna

  • MTI

A miniszterelnök azt javasolja a szocialista frakciónak, hogy 30 millió forintos értékhatár felett legyen csak vagyonadó.

A távirati iroda úgy tudja, hogy Bajnai Gordon csütörtökön este frakcióülésen tárja a képviselőcsoport tagjai elé a vagyonadóra vonatkozó új, végleges javaslatát, amely szerint 30 millió forint alatt nem változtatnának a jelenlegi rendszeren, s csak e fölött vetnék ki az egységes vagyonadót az ingatlanokra, 50 millió forintos értékhatár felett pedig ez számottevően is megjelenne. Az utóbbinál a tervezett kulcs évente 0,5 százalék körül lehet. A távirati iroda információi szerint az új javaslat is tartalmazza a méltányosságot, vagyis a nyugdíjasok, a nagycsaládosok, valamint az állásukat a válság miatt elveszítők kaphatnának valamiféle kedvezményt, de erről még tovább folyik az egyeztetés.

Ez az új javaslat valamennyivel kevesebb bevételt eredményezne, mint a korábban megfogalmazott. Azért, hogy a személyi jövedelemadót a tervezett nagyságrendben csökkenthesse a kormány, vélhetően az önkormányzatok, a közösségi közlekedés és a MÁV kiadásait csökkentenék.

Ezek a vagyonadó első elemei, amelyek a későbbiekben tovább bővülhetnek például a nagy értékű hajókra, repülőgépekre, helikopterekre kivetett adóval.

Az MTI értesülései szerint a miniszterelnök azért e mellett a koncepció mellett döntött, mert véleménye szerint ez figyelembe veszi az MSZP frakciója és elnöksége által megfogalmazott elvárásokat és kéréseket. Szerda este az MSZP szűk vezetése Oszkó Péter pénzügyminiszterrel egyeztetett az ingatlanadó terveiről.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink