hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felmérés: mit tudunk a magánnyugdíjpénztárakról?

  • adozona.hu

Az elmúlt évben kialakult pénzügyi válság hatása nem kedvezett a megtakarítások gyarapodásának - olvasható az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár sajtóközleményében. A pénztár megvizsgálta hogyan hatott ez a környezet a pénztártagok megtakarítási szándékaira, hogyan ítélik meg nyugdíjcélú felhalmozásaik jövőjét a majdani nyugdíjasok.

A felmérés szerint a magánnyugdíjpénztári tagság legnagyobb vonzereje, hogy a megtakarítás személyhez köthető, és örökölhető. A pénztártagok háromnegyede a válság ellenére is bízik abban, hogy a nyugdíjkorhatár elérésekor sor kerül majd a nyugdíjfizetésre, és túlnyomórészt nem élne a TB rendszerbe való visszalépés lehetőségével.

Kitartó kötődés – biztonsági szemlélet
A pénztártagok tisztában vannak azzal, hogy magánnyugdíjpénztári megtakarításuk a saját számlájukon gyűlik, a felhalmozott megtakarítás és a jóváírt hozamok örökölhetők, s átlagosan a megkérdezettek 90 százaléka - az Évgyűrűk pénztártagok 96 százaléka - nem lépne vissza az állami társadalombiztosítási-nyugdíjrendszerbe – olvasható az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár közleményében. A pénztártagok a magánnyugdíjpénztárak legvonzóbb tulajdonságaként az örökölhetőséget emelték ki, ami értelmezésünk szerint azt jelenti, hogy a pénztártagok a családtagjaik és kedvezményezetteik biztonságát tartják elsősorban fontosnak. Emellett a hozam lehetőségét, a megbízható adminisztrációs hátteret emelték ki, illetve fontos szempont számukra a pénztár által kezelt vagyon nagysága.

A válság vélelmezett hatásai
Az utóbbi néhány hónapban a tagok közel feléhez értek el a pénztárakkal kapcsolatos hírek. A válaszadók több mint fele gondolta úgy, hogy a válság hatására akár tőkevesztés is bekövetkezhet az egyéni számlákon. E tekintetben a hozamok sem befolyásolták a válaszokat, hasonlóképpen nyilatkoztak a jobban, vagy gyengébben teljesítő pénztárak tagjai is.

A megkérdezett pénztártagok meghatározó hányada (84%) azt valószínűsíti, hogy az idősebb pénztártagok megérzik majd a jelenlegi válság hatását nyugdíjba menetelkor. A tagok várakozása szerint a fiatalabb generáció esetében jobb a helyzet, bár esetükben sem múlik el nyom nélkül a gazdasági válság, a megkérdezettek bő fele (53%-a) szerint ez a korosztály is érzi majd annak hatását.

Információs rés
Minden negyedik megkérdezett úgy gondolja – függetlenül attól, hogy melyik pénztárnak tagja -, hogy pénztára fogja teljes nyugdíját szolgáltatni a jövőben. Azaz nincs tisztában azzal, hogy a magánnyugdíjpénztári járadék csupán a majdani nyugdíj egyik részét teszi ki, az állami nyugdíjjal párhuzamosan érkezik majd. A számlákon megjelenő megtakarítást a tag nyugdíjként, havi járadék formájában fogja megkapni a korhatár elérése/nyugdíjba menetel időpontjában - áll a közleményben.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Revolut

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink