hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlandó: mire számíthatunk?

  • dr. Marosi Andrea

Az ingatlanadó újra terítéken van. Egyesek kételkednek a bevezetésében, míg a pénzügyminiszter 1 százalék alatti mértéket ígér. Az ingatlanadóból több tíz milliárd forint bevételre számít a kormány, de van olyan szakértő, aki szerint ez a szám elérheti akár a 250 milliárdot is - írja az ingatlanmagazin.com.

Szakemberek szerint meglehetősen kétséges az ingatlanadó jövő év eleji bevezetése, de a lap információi szerint annak mértéke 0,5 százalékos lehet. Ez azt jelenti, hogy például egy 20 milliós ház után 100 ezer forintot kell majd évente fizetni. Lövétei István alkotmányjogász szerint sem elegendő 1 év arra, hogy egy ilyen új adó alkotmányosan megalapozott előkészítését elvégezzék. Az eddigi ingatlanadó-bevezetési kísérletek is azért buktak el, mert a kormány nem kívánt egy stabil alapra áldozni – hívta fel a figyelmet.

Magyarországon nincs egységes ingatlankataszter, nincs hiteles nyilvántartás az ingatlanok értékéről. A kormány feltételezhetően – a nemrégiben alkotmányellenesnek minősített luxusadóhoz hasonlóan - övezeti besorolás alapján határozhatná csak meg az ingatlanok értékét, és ezáltal az adó alapját. - írja  a portál. 

Az ingatlanadó ellen Kelet-Európában határozottan tiltakoznak, ezzel szemben Nyugat-Európában, több-kevesebb sikerrel ugyan, de bevált. Európában jelenleg öt helyen nem alkalmazzák: Belgiumban, Monacóban, Horvátországban és Máltán, Svédországban pedig volt, de eltörölték - olvasható a cikkben, amely egy táblázatot is közöl uniós és nem uniós országokról.

Olvasson tovább itt!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Próbaidő ugyanannál a munkáltatónál másik munkakörben

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink