hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

ÉFOSZ: több terméket kedvezményes áfa alá!

  • MTI

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) nem tartja kielégítőnek, hogy csupán néhány alapvető élelmiszer, mint a tej- és tejtermékek, valamint a kenyér- és pékáruk esetében kerülne sor a középső, 18 százalékos általános forgalmi adó kulcs bevezetésére.

A szövetség keddi közleményében azt javasolja, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök, és ezek feldolgozott, tartósított termékei, tej- és tejtermékek, kenyér-, pék- és sütőipari termékek, gabonaféleségek és őrlemények (például rizs, lisztféleségek), hús- és baromfiipari termékek (például tőkehús, feldolgozott készítmények), állati és növényi alapú zsiradékok (például sertészsír, margarinok, étolajok), tojás esetében is a tervezett kedvezményes áfa kulcsot alkalmazzák.

A kormány azt javasolja, hogy idén 25 százalékra emelkedjen az áfa felső kulcsa, és egy 18 százalékos kedvezményes, átmeneti kulcsot is be akarnak vezetni. A kabinet szándéka szerint ez alá az áfa kulcs alá csak a tej, tejtermékek, kenyér, pékárú és a távhő tartozna. Az ÉFOSZ szerint az egyes termékcsoportokon belül a termékek között lehetetlen ellenőrizhető módon áfakulcs különbségeket létrehozni.

A közleményben felhívják a kormányzat figyelmét arra, hogy az élelmiszergazdaságot tekintse stratégiai fontosságú nemzeti ügynek és a középső áfa kulcsokat az ÉFOSZ által javasolt termékcsoportokon belül valamennyi termékre alkalmazza. Az ÉFOSZ a kérdésben további konzultációkra a kormányzat rendelkezésére áll - olvasható a közleményben. A szövetség úgy véli, hogy az élelmiszerek meghatározó csoportjai esetében már a 20 százalékos áfa is jelentősen növelte a feketegazdaság súlyát.

Mivel a termékek jelentős része ebben a körben nem márkázott, nem előrecsomagolt és rendkívül gyorsan jut el az előállítótól a fogyasztóig, a rövid termékpálya okán az áfacsalás lebukási kockázata rendkívül kicsi. Ugyanakkor az adócsalás adta potenciális jövedelem egyre nagyobb.

Az ÉFOSZ szerint az adóelkerülés "vonzerejét" tovább növelné a magasabb áfa kulcs, ami a várható keresletcsökkenéssel együtt azt eredményezheti, hogy a megnövelt adómérték mellett is kisebb lesz az állami adóbevétel - áll a közleményben. Hozzáteszik: az ÉFOSZ által javasolt termékcsoportokban a hazai mezőgazdasági termelők és élelmiszer-előállítók is különösen érdekeltek. Az élelmiszerfogyasztás jelentős visszaesése a hazai élelmiszerlánc mentén is munkahelyek és vállalkozások megszűnését eredményezi, ami teljes mértékben ellentétes a kormányzat gazdaságélénkítő szándékaival.

Az ÉFOSZ hangsúlyozza: a hazai élelmiszertermelés azon ágazatok közé tartozik, amely hazai nyersanyagbázissal rendelkezik, és amelyet a szövetség álláspontja szerint a válságból való kibontakozás szempontjából is fejlesztésre váró stratégiai ágazatnak kell tekinteni.

Az ÉFOSZ úgy véli, hogy a tervezett intézkedések komplex hatása nyomán radikálisan csökkeni fog a lakosság élelmiszerfogyasztásra fordítható jövedelme, és fel fog gyorsulni a hazai élelmiszerfogyasztás már utóbbi hónapokban is tapasztalható visszaesése. Ez különösképpen érinti a szociálisan nehéz helyzetben lévőket.

A közlemény szerint a rendkívüli gazdasági körülmények mellett sem elfogadható, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra az anyagi helyzeténél fogva csak mérsékelt figyelmet fordító lakossági rétegek táplálkozása még inkább egyoldalúvá váljék, és fogyasztásuk a kifejezetten az olcsó, és emiatt szerényebb minőségű élelmiszerek irányába tolódjék el. Ennek elkerülhetetlenül egészségügyi következményei és kockázatai is vannak - áll a közleményben.

A szövetség véleménye szerint az élelmiszerek esetében ma Magyarországon alkalmazott 20 százalékos áfa kimagasló a nemzetközi összehasonlításban, míg a 25 százalékos kulcs példátlannak nevezhető.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetéssel terhelt kft. üzletrészének eladása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Duális képzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink