hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem jutnak be a dolgozók a pölöskei Bognár Szörp telepére

  • MTI

Mintegy másfél hete, indoklás nélkül nem engedik be a dolgozókat a Zala megyei Pölöskén a Bognár Szörp Kft. telepére, a cég sorsáról senki nem ad információt - értesült az MTI kedden, a helyszínen.

A nemrég még a Magyarországon működő áruházláncok egyik legnagyobb szörp és gyümölcslé beszállítójaként tevékenykedő cég bejáratát biztonsági őrök tartják zárva, mindössze a kapura elhelyezett feliraton lévő telefonszámot ajánlják információforrásként. A kapun lévő táblán a kiskőrösi Janicsek Kft. neve, címe és egy mobiltelefonszám szerepel. A megadott telefonszámon hosszas próbálkozás után Janicsek Béla annyit közölt, hogy nem tulajdonosa és nem felszámolója a cégnek, más jogviszonyban áll a Bognár Szörp Kft.-vel, de minderről csak írásban, szerdára ígért nyilatkozatot. 

A helybéli dolgozók azt mondták: csaknem másfél hete, egyik napról a másikra zárták be az üzemet, holott addig még folyt a termelés. Úgy tudták, hogy az adóhivatal felszámolási eljárást indított a cég ellen, de erről sem volt hivatalos értesülésük az utóbbi hónapokban is 120-160 dolgozót foglalkoztató üzemben.
A munkavállalók március elején nem kapták meg fizetésüket, az üzem területére sem tudnak bemenni, így saját személyes holmijukhoz sem juthatnak hozzá.
Feketéné Tarpál Ibolya, Pölöske polgármestere elmondta: semmiféle hivatalos információjuk nincs arról, hogy a cég működik-e. Sajnálatosnak tartja, hogy a dolgozókat sem tájékoztatták, így nem tudják, hogy foglalkoztatják-e őket, vagy munkanélküliek lesznek. 

A település legnagyobb adófizetője volt még a múlt évben is a szörpgyártó vállalkozás az éves 5-6 millió forintos helyi adójával, amelynek esetleges elmaradása komoly bevételkiesést és jelentős munkanélküliséget okoz a faluban és környékén - tette hozzá. Az APEH weblapján elérhető adatok szerint valóban felszámolás alatt áll a pölöskei - a cégadatbázis szerint 2005 óta budapesti székhelyű - társaság, ugyanakkor a cég tulajdonosának neve is megtalálható a végrehajtási eljárással érintett adózók listáján. A névadó azonban elérhetetlenné vált, sem a dolgozók, sem az önkormányzat nem tud kapcsolatba lépni vele. A Zalai Hírlap összefoglalója szerint a mintegy hatezer négyzetméteres gyártelepen havonta 4-5 millió liter termék készült, 2007-ben 9 millió doboz üdítőitalt gyártottak, ami a tulajdonos akkori közlése szerint nettó 3,3 milliárd forint forgalmat jelentett. A vállalkozás 1989-es indulása óta több pályázati sikerrel bővítette a telepét, 2004-ben saját ásványvízkutat is avattak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Antitestmérés

Lepsényi Mária

adószakértő

Harmadik országbeli állampolgár csed jogosultsága

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Kiva, társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs