hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veres: csak két adókedvezmény maradjon

  • MTI

Elkerülhetetlennek nevezte a pénzügyminiszter az adókedvezmények jelentős mértékű szűkítését a K and H Bank konferenciáján szerdán Budapesten.


"Nincs más lehetőség, csak gyökeresen megváltoztatni a kedvezmények mértékét", ellenkező esetben az erre eddig fordított 215 milliárd forintból nem lehet a tehercsökkentési kiadásokat finanszírozni - hangsúlyozta Veres János, pénzügyminiszter.

Csak kétféle adókedvezményt kíván megtartani a kormány: a 3 és több gyermekesekét, valamint a hosszú távú megtakarításokét, de ezeket is egy egységes rendszeren belül.

Veres János a béren kívüli juttatásokról azt mondta: méltányos és mértéktartó változtatásra van szükség, de a jelenlegi rendszert igazságtalannak nevezte. Azzal számol a pénzügyi tárca, hogy a teher megoszlik majd a címzettek és a költségvetés között. A jelenlegi, "megkülönböztető" rendszer véleménye szerint nem tartható fenn, "van olyan munkáltató ahol csak 6 ezer forintot, van ahol ennek százszorosát fordítják erre a célra".  A pénzügyminiszter szerint a béren kívüli juttatásokat, illetve ennek céljait nem az adórendszerben kell kezelni, most ez egyfajta áttételes költségvetési támogatás.

Veres János az államadósságot illetően hangsúlyozta: a 2009-ben lejáró és megújítandó adósságra a szükséges forrás "rendelkezésre fog állni". Az idei mintegy 30 milliárd euróból 3 milliárd az állam kötelezettsége, a többi a vállalatoké és a háztartásoké. Veres János hozzátette: a pénzügyi rendszer stabil, az ország a következő években is képes kötelezettségeit maradéktalanul teljesíteni. Az országgal szembeni bizalom megléte továbbra is kiemelkedő jelentőséggel bír, ezért is kell csökkenteni a kiadásokat és tartani a GDP 3 százaléka alatt az államháztartás hiányát - mondta. A miniszter ismertette: eddig több mint 800 milliárd forintos kiadáscsökkentésről hozott döntést a kormány, a GDP 3 százalékának megfelelőt. További 600 milliárd forintot jelentenek az áthúzódó hatások, az intézkedések jelentős többsége strukturális és csak kisebb részük egyszeri hatású.

A pénzügyminiszter példaként említette az árkiegészítések csökkentését, ezen belül a gázár-támogatás mérséklését a harmadik negyedévtől, összefüggésben a gáz árának esésével. Változtatni kell a gyógyszer- és a lakástámogatási rendszeren is - tette hozzá.A tárcavezető a gyorsított eurócsatlakozás lehetőségét illetően elmondta: az államháztartás hiányára és a csökkenő államadósságra vonatkozó feltételeket Magyarország az idén teljesíti, az infláció és a kamatpálya alakulása azonban bizonytalan.Nincs szó a csatlakozási feltételek lazításáról, legfeljebb az euró előszobájának tartott ERM 2 árfolyamrendszerben eltöltendő idő lerövidítéséről, de erre sincs ígéret - hangsúlyozta végezetül Veres János.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink