hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

PwC: az adóteher nem változik

  • MTI

A miniszterelnök által hétfőn bejelentett adóreform átcsoportosítást jelent a jövedelmi adók irányából a vagyoni és fogyasztási adók felé, a teljes adóterhet lényegében nem érinti - mondta Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers (PwC) adótanácsadással foglalkozó cégtársa.

Gyurcsány Ferenc hétfőn a Parlamentben ismertette a kormány elképzeléseit, amelyek között szerepelt az szja alsó kulcsának 1 százalékpontos emelése, a munkát terhelő járulékok 5 százalékpontos csökkentése, az alsó szja kulccsal adózó sáv kiszélesítése, a különadó eltörlése és a kedvezmények szűkítése.

A PwC adószakértője úgy vélte: az adórendszer átalakítása csak korlátozottan javítja az ország versenyképességét. Jelentős versenyelőny akkor lenne elérhető, ha csökkenne a teljes adóteher, amely jelenleg a GDP 44,9 százalékára rúg Magyarországon. Összehasonlításképpen Csehországban 39,9 százalék, Szlovákiában 31,7 százalék, Lengyelországban pedig 38,9 százalék a mutató értéke - tette hozzá.

Horváthné Szabó Beáta, a PwC adótanácsadási üzletágának igazgatója egyértelmű pozitívumként értékelte a munkaerő terheinek csökkentését, hozzátéve, hogy a lépés szükségességéről már régóta konszenzus uralkodott a szakmában.

A PwC igazgatója konzervatívnak nevezte az adóreformot abban az értelemben, hogy míg a lazítások egy része a tervek szerint csak 2010. január 1-től lép majd életbe, addig a szigorítások mindegyike már 2009 júliusától hatályos lesz. Horváthné Szabó Beáta a munkatársaival elvégzett első számítások alapján úgy vélte, hogy az adóváltozások az evá-t fizetőket kedvezően, míg az egyéni vállalkozókat negatívan érinti, hozzátéve azonban, hogy egyelőre nagyon sok a kérdőjel a tervezet kapcsán.

Lőcsei Tamás adótanácsadó cégtárs egyebek közt arról beszélt, hogy a jelenlegi cafeteria rendszer és a különadó a mérleg egy-egy serpenyőjében van: várhatóan vagy együtt maradnak, vagy mindkettőt eltörlik. A megoldás politikai döntés kérdése, hiszen a cafeteria rendszer a szegényebb rétegeknek kedvez, míg a különadó a leggazdagabb réteget sújtja.  A szakember a jövedéki adó növeléséről elmondta, hogy az várhatóan a feketepiac megerősödése irányába fog hatni, akárcsak a 250 ezer forintos készpénzfizetési limit várható eltörlése. Mindezek miatt fokozott ellenőrzés szükséges - tette hozzá.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közterület-használat könyvelése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Napelem

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink