hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóellenőrök: saját zsebre dolgoztak, előzetesbe kerültek

  • HavariaPress

Másodfokon előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a két zsebre dolgozó adóellenőrt, akik még két hete kerültek rendőrkézre Budapesten, fél évi nyomozás eredményeként.

A BRFK és az APEH Biztonsági Főosztálya még 2008 augusztusában indított vizsgálatot, mert olyan információkat kaptak, hogy valakik magukat adóellenőröknek kiadva, hivatalos eljárást színlelve, adóhatósági eljárás megszüntetését ígérték egy vállalkozónak, bizonyos összeg ellenében. A nyomozás mostanra kiderítette, hogy a két férfi egyike egy volt APEH-ellenőr, társa pedig a bűncselekmény idején is az adóhatóságnál dolgozott, operatív ellenőrként. Első fokon a bíróság nem helyezte őket előzetesbe, de a fővárosi főügyészség fellebbezett a döntés ellen, s a másodfokú bíróság helyt adott a fellebbezésnek.

A nyomozás kezdeti információi szerint 2008. augusztusában egy férfi telefonon keresett meg egy vállalkozót, azt állítva, hogy az APEH munkatársa, és személyes találkozóra hívta. Ezen a megbeszélésen a férfi már egy társával együtt jelent meg - mindketten APEH szolgálati igazolvánnyal igazolták magukat -, és közölték a sértettel, hogy az APEH ellenőrzés alá vonta a cégét, de kétmillió forintért cserében megszüntetik az adóhatósági eljárást. A vállalkozó több találkozót beszélt meg a két férfival, végül az e hét keddre megbeszélt találkozóra már rendőröket is hívott.

A rendőrök ekkor rajtaütöttek a páros egyik tagján, aki a kihallgatásakor azt állította: a sértett egyik ismerőse kérte fel arra, hogy APEH ellenőrként járjon el a céggel szemben. A férfi munkaviszonya időközben - 2008. augusztusában - megszűnt az APEH-nél, de a szolgálati igazolványát nem adta vissza, azt állítva, hogy elveszett. Társát, aki a bűncselekmény idején az APEH tényleges dolgozója, operatív ellenőre volt, a lakásán fogták el a nyomozók. A házkutatás során olyan személyes adatok kerültek elő, melyekhez a férfi az APEH adatbázisából jogtalanul jutott hozzá. A tetten ért férfit ezért hivatali befolyással való üzérkedéssel, társát pedig hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják a nyomozók.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EU-s számla áfásan

Bunna Erika

adótanácsadó

Magyar–Japán egyezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink