hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Obama aláírt: cigarettaadóval a gyerekellátásért

  • MTI

A cigaretta szövetségi adójának emeléséből fedezi az Obama-kormány az Állami Gyermek-Egészségbiztosítási Program (SCHIP) kiterjesztését további 3,5 millió, biztosítással nem rendelkező gyermekre.

Barack Obama amerikai elnök szerdán, alig pár órával a képviselőházi szavazás után írta alá a SCHIP költségvetésének 32,8 milliárd dolláros (7533 milliárd forint) növeléséről szóló törvényt a Fehér Házban.  A múlt heti szenátusi jóváhagyás után a képviselők 290:135 arányban fogadták el a tervezetet, amelynek célja, hogy a SCHIP keretében eddig biztosított 7,4 millió gyermek számát 11 millióra növeljék. "Egy jóravaló társadalomban vannak bizonyos kötelezettségek, amelyek nem lehetnek alku tárgyai" - jelentette ki az elnök. Mint mondta: a törvény "minden egyes amerikaival szemben fennálló kötelezettségének foglalója".

George W. Bush korábban kétszer vétózott meg a hasonló törvényeket, azzal érvelve, hogy végrehajtásukhoz adóemelésre lenne szükség, és arra ösztönözné a vállalkozásokat, valamint a családokat, hogy sutba vágják a magánbiztosítást és áttérjenek az állami programra.

Az Obama által aláírt törvény anyagi hátterét a cigaretták szövetségi adójának dobozonkénti 39 centről egy dollárra emeléséből teremti meg a kormány. A szivarok és egyéb dohánytermékek adója szintén nőni fog.

Obama választási kampányában mintegy 46 millió, egészségbiztosítással nem rendelkező amerikai biztosítási viszonyának rendezését ígérte. Az egészségügyi szakértők szerint a SCHIP-törvény segítségére lesz a cél elérésében. "Úgy tekintjük ezt, mint azon kérésünk kis előlegét, hogy mindenkinek legyen egészségbiztosítása az Egyesült Államokban" - értékelte Dennis Rivera szakszervezeti vezető.  Mások szerint a törvény két legyet üt egy csapásra, hiszen túl azon, hogy segít egészségesebbé tenni a gyerekeket, a hosszú távon az egészségüket károsító dohányzást is visszaszoríthatja.

A SCHIP azzal a céllal indult, hogy olyan dolgozó családoknak segítsen, amelyek nem engedhetik meg maguknak a magánbiztosítást, ám a keresetük alapján nem jogosultak a szegényeknek járó Medicaid ellátásra sem.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószámos magánszemély adózása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyesület – számlázás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tartós részesedés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink