hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hol jó nyugdíjba menni?

  • lapszemle

A visegrádi országok között forintban számolva Magyarországon láthattuk a legalacsonyabb öregségi nyugdíjakat az elmúlt években, azonban relatív értelemben már a nyugdíjak megfelelnek a régiós átlagnak. Az egyre csökkenő gazdasági növekedés ellenére viszont 2005 és 2007 között 21 százalékkal emelkedtek a magyar átlagnyugdíjak, ami messze kiemelkedett a régióban.

A másfél éve tartó válság miatt több országban is aggodalommal figyelik a nyugdíjrendszereket, hiszen a fejlett országokban a nyugdíjalapok magas részvénykitettsége miatt a megtakarítások hozamai tragikusan alakultak, írja a Portfolio.hu. Nem egy esetben láthattunk 20 százalékos visszaesést az év eleje óta. A háztartások nyugdíj célú megtakarításai ennek megfelelően nagymértékben csökkentek, ami alól a régiós nyugdíjalapok sem vonhatták ki magukat. A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) annyiban lehetnek könnyebb helyzetben, hogy a nyugdíjrendszerek reformja maximum egy évtizedre tekint vissza, és egyelőre a friss nyugdíjasok keresetének elhanyagolható részét teszi ki a nem állami rendszerből származó nyugdíjak.

A vegyes rendszerek éppen emiatt nem nyújthatnak egyelőre sok támpontot, azonban érdemes lehet megnéznünk, hogy régióban, illetve Magyarországon hogyan alakulnak a nyugdíjak. Az ábrán látható, hogy hazánkban volt a legalacsonyabb az átlagnyugdíjak értéke, 2007-ben 76,293 forint volt, miközben egy cseh öregségi nyugdíjas 89,132 forintot tehetett zsebre havonta.  Abban az esetben, ha az átlagnyugdíjak emelkedését nézzük, akkor viszont már teljesen megváltozik a helyzet, ugyanis ekkor máris az első helyre kerülünk a 2005-2007 közötti 21 százalékos emelkedéssel. A többi ország sorra lemaradt tőlünk, ami azért is meglepő, hiszen a régióban mindenhol magasabb volt a gazdasági növekedés. Racionálisan pedig azt feltételezhetnénk, hogy ennek megfelelően növekedhetnek csak a nyugdíjak is, azonban ezt több esetben felülírta a politikusok egyedi beavatkozása a rendszerbe.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink