hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

TEÁOR: mi lesz a vállalkozói igazolványokkal?

  • Béres Molnár Gergely könyvvizsgáló, adószakértő

Rendeződni látszik a TEÁOR szappanopera. Az Országgyűlés Hivatala 2008. december 10-én érkeztette az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak azt a törvényjavaslatát, mely rendet tesz a TEÁOR számok bejelentése körül. Egyébként fontos törvénytervezetről van szó, mely a cégnyilvánosságról és a számviteli beszámoló közzétételéről is rendelkezik.

A törvényjavaslat szerint az automatikusan át nem fordítható és a TEAOR'08 tevékenységi szakágazati besorolásnak megfelelően még nem módosított tevékenységi kör változását az egyéni vállalkozónak a mindenkor érvényes szakmakód alapján a 2009. évi első adómegállapítási időszakról szóló adóbevallással egyidejűleg – költség- és illetékmentesen – kell az állami adóhatósághoz bejelentenie. Az állami adóhatóság erről az általa üzemeltetett informatikai rendszeren keresztül adatot szolgáltat a KSH részére.

A TEÁOR szerinti bejelentés tehát az egyéni vállalkozó feladata lesz, de az nem szerepel a törvényjavaslatban, hogy mi fog történni a vállalkozó igazolványokkal.
Igazából, ha a vállalkozói igazolványban szereplő adatok megváltoztak, akkor azokat ki kell cserélni. Jelenleg is ez a gyakorlat. Ha a vállalkozói igazolvány kicserélésre kerül, akkor az egyéni vállalkozónak az új számot kell feltüntetnie az általa kibocsátott számlán, mely a számlázó szoftver cseréjét is eredményezheti. Hasonló a helyzet a bélyegzőkkel is, de költsége van az utazásnak és az ügyintézéssel töltött időnek is. 

A vállalkozói igazolványok TEÁOR szám miatti cseréje jelenleg ingyenesen történik, de ha valamilyen más adatot is módosít az egyéni vállalkozó, akkor az igazolvány csere már háromezer forintba kerül.

Érdekesség, hogy a vállalkozói igazolvány cseréjét a következő helyekre jelenti le az okmányiroda: 

- területileg illetékes Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság
- PSZÁF
- területileg illetékes Egészségbiztosítási Igazgatóság
- területileg illetékes Kereskedelemi és Iparkamara
- Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala
- Állami Adóhatóság
- Központi Statisztikai Hivatal
- székhely szerinti jegyző.





Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink