hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veres: több adó-és vámbevétel 2009-ben

  • MTI

Az adó- és a vámhatóság bevételei is meghaladják majd az idei bevételi előirányzatot, így a költségvetés előirányzata is teljesül - közölte Veres János pénzügyminiszter a decemberi adatok alapján pénteken Hévízen, sajtótájékoztatón.

Nagy János, a VPOP országos parancsnoka közölte: 2008-ra 1.296 milliárd forintos bevételt irányoztak elő, de várhatóan 1.312 milliárd forint folyik be.
Szikora János, az APEH elnöke arról számolt be, hogy november végéig 8.275 milliárd forint bevételt összesítettek - amelyben szerepel a magánnyugdíj-pénztári bevétel is -, az összeg 967 milliárd forinttal haladja meg a tavaly azonos időszakit. A vám- és pénzügyőrség jövő évi bevételi előirányzata 1.300 milliárd forint, az adóhatóságé - a magánnyugdíj-pénztári befizetések nélkül - az idei 8.896,3 milliárd után, 9.193,7 milliárd forint. 

A pénzügyminiszter az APEH és a VPOP vezetőivel folytatott évértékelést követő sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a két szervezet teljesítette az idei esztendőben kapott új feladatait is. Említést tett arról, hogy a VPOP a környezetvédelmi termékdíj beszedésével kapcsolatban kapott új tevékenységi kört. Ma már sokkal több adóalany fizeti a díjat, a szervezet ügyfélbarát módon, felvilágosító tevékenységet is folytatva teremtette meg ennek a bázisát. Az APEH pedig az illetékhivatali tevékenység ellátásának átvételével hatékonyabban, többletbevételt biztosítva tudja végrehajtani ezt a feladatot - fogalmazott a miniszter.
Veres János felhívta a figyelmet arra, hogy 2009-ben mindkét szervezetnek alkalmazkodnia kell a megváltozott gazdasági körülményekhez. A gazdálkodó szervezetek nehézségei esetén különös figyelmet kell szentelniük arra, hogy az adott társaság átmenetileg került nehéz helyzetbe, vagy már ezt megelőzően, többszörösen elmulasztotta kötelezettségeit. 

Az adóhatóság, valamint a vám- és pénzügyőrség jövő évi új feladatai között említette a miniszter, hogy a VPOP a színesfémekkel kapcsolatos ellenőrzési feladatokat kap, az APEH szolgáltatási köre pedig az adómegállapítás új formájával bővül. Szikora János, az adóhatóság elnöke azt hangsúlyozta, hogy a hatóság az ellenőrzési, hatósági tevékenység mellett az idén és jövőre is folytatja az adózóknak nyújtott szolgáltatások mennyiségi és minőségi javítását. Eredményesnek nevezte például az elektronikus adóigazolás kérésének, a járulék- vagy nyilvántartási adatok internetes lekérdezésének lehetőségét, illetve nagyobb ügyfélszolgálatoknál a bankkártyás befizetési módot. Ugyancsak sikeresnek minősítette az elektronikus árverések elindítását, amellyel a "maffiákat" letörve, 25 százalék helyett 73 százalékon árverezik a lefoglalt ingóságokat. 

A hatósági ellenőrzési jogkörben látványos eredménynek tartja, hogy a tavaly megállapított 357 milliárd forint adókülönbözet után idén már 450 milliárdnál is több volt a feltárt hiány. Ezzel összefüggésben 200 milliárd forintot meghaladó volt a szankciók mértéke - fűzte hozzá. Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka a nyomozó hatósági tevékenységük eredményeit ismertetve beszámolt arról, hogy idén összesen 44.516 bűncselekményt és szabálysértést derítettek fel. Összesen 9.645 bűncselekmény nyomán 9.483 nyomozást rendeltek el és 6.102 esetben most is folyik a nyomozás. 

A bűncselekmények során 102,5 milliárd forint összesített elkövetési értéket állapítottak meg, lefoglaltak 141,6 millió szál cigarettát és 108,1 kilogramm kábítószert. A pénzmosás elleni fellépésük eredményeként a parancsnok azt hangsúlyozta, hogy míg az elmúlt öt évben összesen 15 ilyen esetre derült fény, a tevékenység átvétele után idén, vagyis már az első évben 26 esetet derítettek fel, 15,6 milliárd forint értékben. Nagy János kifejtette, hogy az adhatósággal együttműködésben 657 eljárás indult áfacsalások miatt, valamint 1.526 nyomozást indítottak adócsalással és foglalkoztatással összefüggő bűncselekmények kapcsán.









Előző Következő



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Örökölt termőföld eladása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink