hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eva: december 1-től lehet bejelentkezni

  • adozona.hu

2008. december 1-je és december 20-a között dönthetnek az újonnan bejelentkezők a 2009-re vonatkozóan az egyszerűsített vállalkozói adó választásáról; az Eva törvény hatálya alá való bejelentkezés a székhely szerint illetékes APEH regionális igazgatóságon tehető meg a 08T103, illetve a 08T203 számú adatbejelentő lapon.

Az eva törvény hatálya alá a 2009-re új adózóként bejelentkezhetnek az egyéni vállalkozók, a korlátolt felelősségű társaságok, a szövetkezetek, a lakásszövetkezetek, a végrehajtói irodák, az ügyvédi irodák, a közjegyzői irodák, a szabadalmi ügyvivői irodák, az erdőbirtokossági társulatok, a betéti társaságok és a közkereseti társaságok – figyelmeztet sajtóközleményében az APEH.

Azon adózóknak, akik 2008-ban az eva törvény hatálya alá tartoztak, és 2009-ben is fenn akarják tartani ezt az adózási módot, nem kell újabb bejelentkezést tenniük.

Az új bejelentkezés 2008. december 20-ig írásban visszavonható. Az eva törvény hatálya alóli kijelentkezést ugyancsak 2008. december 20-ig, és szintén a 08T103, illetve a 08T203 számú adatbejelentő lapon lehet megtenni.

A bejelentkezésre és a bejelentkezés visszavonására nyitva álló határidő elmulasztása esetén igazolási kérelmet nem lehet előterjeszteni, a kijelentkezésre rendelkezésre álló határidő elmulasztása esetén azonban igazolási kérelem előterjesztésének van helye – áll az adóhatóság sajtóközleményében.

Az egyéni vállalkozók az egyszerűsített vállalkozói adóalanyiság választására nyitva álló határidőig (2008. december 20-ig) a 09JNY számú nyomtatványon nyilatkozhatnak arról is, hogy a társadalombiztosítási járulékot, a nyugdíjjárulékot (tagdíjat), valamint a természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulékokat havonta a minimálbér kétszeresét meghaladó járulékalap után fizetik meg.

Az eva törvény hatálya alá újonnan bejelentkezők közül, akik megfelelnek a törvényben foglalt feltételeknek, a benyújtott adatlap hivatalosan kitöltött egy példányának visszaküldésével kapnak értesítést az adóhatóságtól választásuk elfogadásáról. Azok, akik nem felelnek meg az Eva tv.-ben foglalt feltételeknek elutasító határozatot, akik pedig az adatlapot határidőn túl nyújtják be elutasító végzést kapnak.

Az eva törvény hatálya alá való bejelentkezéssel kapcsolatos részletes információk megtekinthetők a http://www.apeh.hu/Adózási információk/Egyszerűsített vállalkozói adó oldalon.

Az eva törvény hatálya alá való bejelentkezésre, illetve az az alóli kijelentkezésre szolgáló adatalapok 2008. november 25–től letölthetőek az APEH honlapjáról (http://www.apeh.hu), valamint 2008. november 21-től kaphatóak a kereskedelmi forgalomban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink