hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

13. havi nyugdíj: nem csak jövőre szólna a korlátozás

  • MTI

A Fidesz név szerinti szavazást kezdeményez jövő kedden a 13. havi nyugdíj "megnyirbálásáról", hogy mindenki számára kiderüljön, kik akarják hosszú távra megszorításokkal sújtani a nyugdíjasokat - erről Iván László, a Fidesz szakpolitikusa beszélt pénteki sajtótájékoztatóján.

A fideszes politikus Veres János pénzügyminiszter egy nyilatkozatából idézett, amely szerint a 13. havi nyugdíj 80 ezer forintban való maximálása nem egyszeri lépés, hanem rendszerszintű átalakítás, ami megmaradhat a további években is. Iván László szerint a kormány az elmúlt hat évben is "brutális támadást" intézett a nyugdíjasok megélhetése ellen, Veres János nyilatkozata pedig azt jelenti, hogy most "totális háborút" indítanak a nyugdíjasok ellen.

A képviselő bejelentette, hogy a Fidesz ezért kedden név szerinti szavazást kezdeményez a 13. havi nyugdíj megnyirbálásáról szóló törvénymódosításról, hogy kiderüljön, kik azok, akik a 13. havi nyugdíjat ilyen brutális megszorítással hosszú távra meg akarják sarcolni. Színt kell majd vallani - tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy korábban a kormányfő azt ígérte, hogy nem nyúlnak a 13. havi nyugdíjhoz.

Az ellenzéki képviselő elmondta: a 80 ezer forintos felső határ meghúzása azt jelenti, hogy 630 ezer korhatárt betöltött nyugdíjastól 43 ezer forintot vesznek el, a rokkantnyugdíjasoktól pedig 22-23 ezer forintot.  A Gyurcsány-kormány tevékenységének legnagyobb vesztesei a nyugdíjasok - jelentette ki Iván László, aki szerint a nyugdíjasok közül egy nagy réteg került a megélhetési minimum alá.

MSZP-álláspont: nem csak jövőre
A 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos kormányzati intézkedés nem kizárólag a jövő évre vonatkozik - közölte Budai Bernadett korábban a kormányszóvivői tájékoztatón. Egyelőre nincs céldátum meghatározva - tette hozzá kérdésre válaszolva a kormányszóvivő.Ha már nincs szükség az intézkedés fenntartására, nagyobb mozgástér lesz a költségvetésben, akkor lehet visszaállítani a korábbi állapotot - mondta Budai Bernadett. Az Országgyűlés kedden szavaz a jövő évi költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról. A kormány által támogatott, az MSZP részéről benyújtott módosító javaslat azt célozza, hogy a 13. havi nyugdíj összege 2009-től legfeljebb 80 ezer forint legyen.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adott kölcsön kamata

Nagy Norbert

adószakértő

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink