hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új adót javasol az MSZP

  • MTI

Világszerte a valutaátváltások megadóztatását, azaz a Tobin-adó bevezetését javasolta az MSZP Baloldali Tömörülés Platformja nevében Kiss Péter, a szervezet vezetője szombaton Budapesten, a platform országos értekezletén. A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy a szocialisták újra az emberektől akarnak pénzt elvenni.

Javaslatot teszünk a Tobin-adó bevezetésére, nemcsak Magyarországon és nemcsak Európában, mert úgy nincs értelme, hanem világméretűen - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter a Pénzügyi válság - korszakhatár! címmel tartott országos értekezletet megnyitó beszédében.

Kiss Péter szerint az adó bevezetése nem elsősorban a valutaspekulációk ellen irányulna, hanem ebből finanszíroznák a nagy világméretű ügyeket, például a fenntartható fejlődést és az ökoszociális ügyeket.

A politikus azt mondta, nincs illúziója afelől, hogy egy ilyen kezdeményezés már másnap célt ér, de ahhoz, hogy ez a kezdeményezés mozgalommá, majd a döntéshozók felé általános megrendeléssé váljon, el kell indulni.

Az adó bevezetését már 2001-ben kezdeményező Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti képviselő közölte, az adó névadója, James Tobin liberális amerikai közgazdász azt javasolta, hogy a valutaátváltásokra 0,5 százalékos vagy 1 ezrelékes adót vessenek ki. Mint mondta, a platform inkább az 1 ezreléket támogatná.

Ez azok számára jelentene terhet, akik naponta hatalmas tételben váltanak át valutát - mondta a politikus, hozzátéve, a platform azt javasolja, hogy az MSZP vegye fel programjába az adó bevezetését és a kormány nemzetközi szinten is képviselje a spekuláns tőke megadóztatását.

Hegyi Gyula szerint a Tobin-adó a kisebb országok valutáját óvná, mérsékelné a spekulációt. Úgy vélte, az adó világszerte történő bevezetésére reményt ad, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak új, szociáldemokrata szemléletű elnöke van Barack Obama személyében.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szombati sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta: Kiss Péternek semmifajta erkölcsi alapja nincsen arra, hogy az embereket terhelő újabb adó bevezetését javasolja, hiszen azt a Miniszterelnöki Hivatalt vezeti, amely a kormányfő ígérete ellenére a válság kellős közepén 1,2 milliárd forintot költ kommunikációs és propaganda célokra.

Szerinte észrevehetnék már a szocialisták, hogy rossz úton járnak, amikor megszorításokat, adóemeléseket szorgalmaznak és újabb adónemek bevezetését javasolják. A Fidesz szerint ehelyett adócsökkentésre, a vállalkozások támogatására és a növekedés élénkítésére lenne szükség - tette hozzá.

Ez a lépés (a Tobin-adó) azért is elfogadhatatlan, mert újra az emberektől vesz el pénzt - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy az új adó bevezetése eredményezhetné-e azt, hogy külföldön fogják váltani a forintot, Szijjártó Péter azt mondta: számos súlyos következménye lehet, többek között ez is, de a legsúlyosabb gondnak azt tartja, hogy a szocialisták hetek, hónapok után sem képesek felfogni, hogy amit tesznek, az rossz az országnak.

A 2002-ben elhunyt James Tobin 1971-ben vetette fel a nemzetközi pénzforgalom enyhe megadóztatásának ötletét az árfolyam-ingadozások és a spekulációs tőkeáramlások mérséklése céljából. A globalizáció igazságosabbá tételéért küzdő baloldali mozgalmak később zászlajukra tűzték a Tobin-adó bevezetését, de maga Tobin elhatárolódott ezektől a mozgalmaktól, hangsúlyozva: ő maga a szabad kereskedelem híve, aki az általa javasolt adó kezelését a Nemzetközi Valutaalapra és a Kereskedelmi Világszervezetre bízná.

Tobin, aki a Yale egyetem professzora volt, 1981-ben Nobel-díjat kapott a tőkepiacok, illetve hatásaik elemzéséért a kiadási döntésekre, a foglalkoztatásra, a termelésre és az árakra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetéssel terhelt kft. üzletrészének eladása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Duális képzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink