hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Uzsorásokat ellenőrzött az APEH: 65 milliós adókülönbözet

  • MTI

Hatvanöt millió forintnyi adókülönbözetet „gyűjtött össze” két uzsorás, és még az eladósodott, a törlesztésre képtelen emberek ingatlanaira is tulajdonjogot jegyeztettek be - ezt állapított meg az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága két magánszemélynél, akikkel szemben „uzsora” tevékenység alapos gyanúja miatt folytatott adóellenőrzést. Az ügyekben az adóhatósági bírság, és késedelmi pótlék mellett az érintettek rendőrségi eljárásra is számíthatnak, mert az APEH régiós igazgatósága feljelentést tesz.

A két eset egymástól független. Az egyik ellenőrzés közérdekű bejelentésre indult, a másik esetben egy társigazgatóság kért kapcsolódó vizsgálatot a Dél-alföldi Regionális Igazgatóságtól. Ez utóbbi esetben ugyanis több – az adóhivatal által vizsgált – adózó azt nyilatkozta, hogy az érintett személy részükre nagy összegű kölcsönt nyújtott.

Az adóellenőröknek mindkét ellenőrzés során feltűnt, hogy az érintettek bankszámlájára több magánszemély fizet be rendszeresen különböző összeget. Ezek a magánszemélyek megerősítették, hogy kölcsönt kaptak az adóhatóság vizsgálata alatt álló emberektől, és a befizetett összegek a kölcsönök törlesztő részletei. A vizsgálatok során kiderült, hogy mindkét személy több ingatlanon is tulajdonjogot szerzett, és az ingatlanok értéke többszöröse a kölcsönnek. Az egyik érintett elismerte a kölcsönnyújtást, a másik nem nyilatkozott a befizetések jogcíméről.

Ez utóbbi esetben kiderült, hogy az „uzsorás” a kölcsön nyújtásakor aláíratott az ingatlan vételi jogáról egy szerződést, valamint egy nyilatkozatot arról, hogy az adós az ingatlan vételárát átvette. A vételi jogot a földhivatalnál bejegyeztette, majd a kölcsön törlesztésének elmaradásakor a nyilatkozat birtokában élt a vételi joggal.
Az eset érdekes momentuma, hogy a vizsgálat során több adózó jelezte: az APEH-ellenőrzés hatására az érintett személy kezdeményezte az ingatlanok eredeti tulajdonjogának visszaállítását, valamint lehetőséget adott a kölcsönök további törlesztésére és a törlesztő részletek mérséklésére.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink