hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Álrevizorok milliós bírsággal fenyegetőztek

  • MTI

Adóellenőrnek adta ki magát és három és fél millió forint bírság kiszabásával fenyegetett meg két férfi egy kaposvári autókereskedő céget - közölte az APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatóságának sajtóreferense.

A vállalkozás képviselője gyanúsnak találta az állítólagos ellenőrzést, és az APEH-től kért tájékoztatást, amelynek során kiderült, hogy az adóhivatal nem végez ellenőrzést a cégnél. A két férfi azzal kereste meg az autókereskedőt, hogy ellenük feljelentés érkezett, amely szerint a telephelyük engedélyezése nem megfelelő. Felmutattak valamilyen szolgálati igazolványt, majd átnézték a telephelyen található engedélyeket, bizonylatokat és egyéb iratokat, ezt követően pedig közölték, hogy akár három és fél millió forintos bírságot is kiszabhatnak a cégre, majd mindenféle hivatalos irat átadása nélkül távoztak.

A sajtóreferens eset kapcsán hangsúlyozta: az ellenőrzést minden esetben szigorú szabályok szerint végzi legalább két revizor, akik minden esetben kötelesek megmutatni szolgálati igazolványukat és a nevükkel, valamint sorszámmal ellátott hivatalos megbízólevelüket. Az ügymenettel kapcsolatosan elmondta továbbá, hogy a helyszíni vizsgálatot követően az adózó megkapja az ellenőrzés megállapításait tartalmazó jegyzőkönyvet, illetve adóellenőrzések esetén a megbízólevél egy példányát. Mivel ebben az esetben semmi ilyesmi nem történt, feltehetően álrevizorok jártak a kaposvári autókereskedőnél - mondta Marton Ferenc.

Közölte: az APEH nem nyomozóhatóság, ezért ennek az ügynek kapcsán csak azt vizsgálta, hogy részükről történt-e ellenőrzés. Az álrevizorok kilétére vonatkozóan a vállalkozó feljelentése alapján a rendőrség indíthat vizsgálatot - tette hozzá.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink