hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A kormány nem nyújt be új adótörvényt

  • MTI

A kormány visszavonja a jövő évi adótörvény- és költségvetési javaslatot - derült ki Szili Katalin házelnök tájékoztatásából a házbizottság hétfői rendkívüli ülése után. A házelnök elmondta: a költségvetést a kormány pénteken új formában benyújtja.

 A kormány, miután visszavonta az adótörvények módosítását, az idén nem nyújt be újabbat - közölte az MTI kérdésére Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára hétfőn. Hozzáfűzte: így a jelenleg érvényes adótörvény marad hatályban. Mint mondta, a kormánynak nincs olyan kötelezettsége, hogy évente módosítsa az adókról szóló jogszabályt. 

frakciók megegyeztek abban, hogy a plafontörvényt házszabálytól eltéréssel tárgyalják; hétfőn megkezdődik az általános vita, jövő héten lesz a részletes vita, 27-én pedig a zárószavazás – közölte Szili Katalin.

Szintén megegyeztek a frakciók, hogy a bankbetétek biztonságát garantáló Országos Biztosítási Alapról (OBA) szóló törvény módosítását házszabálytól eltéréssel tárgyalják. A kormány azt javasolja, hogy az OBA által biztosított összeghatárt a jelenlegi 6 millió forintról 13 millió forintra emeljék, és töröljék el a 10 százalékos önrészt.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője a rendkívüli házbizottsági ülés után szintén beszélt arról, hogy az öt parlamenti párt elfogadta a házszabálytól való eltérést a plafontörvény esetében. Közölte: Izland mellett az elemzők Magyarországot tartják a nemzetközi, gazdasági válság által leginkább veszélyeztetett országok egyikének. Véleménye szerint ezért arra van szükség, hogy a parlament még hétfőn megkezdje a költségvetési plafonról szóló törvényjavaslat általános vitáját.

Kóka János kijelentette, az a leghatékonyabb védekezés, ha lejjebb szorítják az állam költségeit és megpróbálnak teret adni a stabilizációnak. A frakcióvezető közölte, hogy a törvényhez péntek délig lehet módosító indítványokat benyújtani. A politikus azt kérte a pártoktól, hogy ne puhítsák fel a plafontörvényt, mert véleménye szerint a jelenlegi helyzetben nem kisebb, hanem nagyobb szigorra van szükség. Kitért arra: a házbizottság ülésén elhangzott, hogy az úgynevezett Robin Hood-adó bevezetésének szándékát fenntartja a kabinet. A szabad demokraták számára elfogadhatatlan, hogy az adóegyszerűsítéseket és adócsökkentéseket célzó intézkedéseket visszavonja a kormány, de eközben az egyetlen jelentős adóemelést - amely valószínűleg többlet fogyasztói terheket jelent majd - helybenhagyják - jelentette ki Kóka János.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink