hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A szlovák csoda és a magyar terhek

  • dr. Marosi Andrea

A „szlovák csodában” annak a régen rögzült tévhitnek a korai felismerése is szerepet játszik, hogy az adózók terhei csak egymás, vagy a költségvetés rovására csökkenthetők.

Az adófizetés okozta teher két szorosan összefüggő tényezőből tevődik össze. Az adóalapokkal és adókulcsokkal leírható, költségvetési bevételt jelentő rész az, amely valóban egyenletként kezelhető. Mivel ezt a területet már több nagynevű szakember, illetve szakértői csoport elemezte, én a másik, költségvetési szempontból jelentéktelennek tűnő ugyanakkor, nagyon fontos tényezőnek szentelem e cikkemet.

Az adózók kötelező adminisztrációs feladatai – szakértői becslések szerint – évente 6-700 milliárd forintos költséget jelentenek úgy, hogy közben nem javítják az államháztartás egyensúlyát. A kiadások legnagyobb részét jelenleg a könyvelői és az ügyvédi díjak adják, ugyanakkor egyszerűsítésekkel még a banki költségek lefaragására is lehetőség nyílna. Nem csak az oly sokszor emlegetett KKV-szektort erősítené egy jól megtervezett intézke-déscsomag, de a hatósági ellenőrzések is hatékonyabbá válhatnának.

Az adószakértők által emlegetett kis adók összevonásával, vagy a bevallások sorainak csökkentésével nagy eredményeket lehetne elérni, ugyanakkor már az is előrelépés lenne, ha az országgyűlés felhagyna az utóbbi időben elszaporodott folyamatos évközi módosítgatással. A nemzetgazdasági szinten jelentős bankköltségek is lefaraghatók lennének, ha az APEH nem csak ellenőrzési munkáját támogatná sokat emlegetett informatikai rendszerével, de az adminisztráció csökkentésének is szolgálatába állítaná azt, és sok más országhoz hasonlóan mi is minden adónkat egy bankszámlára utalhatnánk.

Habár a mindenkori magyar kormányzat eddig az adminisztrációs terhek növelésében látta a szürke- és fekete-gazdaság visszaszorításának lehetőségét, ma már könnyen lehet, hogy épp ez az, ami a kifehéredés és az adózói réteg szélesítése ellen hat. Tekintettel arra, hogy a vállalkozó szempontjából a könyvelési díj is az adókhoz hasonló rendszeres havi kifizetés, és a könyvelők minden szigorítást, illetve kockázat növekedést beépítenek áraikba, az – adókulcsok változtatása nélküli – adminisztráció növekedés is végső soron mind a szürkegazdasá-got erősíti. 

Habár a cégalapítás tavalyi egyszerűsítése jó kezdeményezés volt, a TEÁOR számokkal kapcsolatos szeptember eleji hírek sok adózóban (és sajnos pont a jogkövetőkben) alapjaiban rengették meg azt a hitet, hogy a jogalkotó figyelembe veszi érdekeiket, tekintettel van rájuk.

Kerényi Máté Fülöp
Kolchis Kft.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink