hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kiss a nyugdíjrendszer átalakításáról: 10-20 év múlva jelentkezhet a hatása

  • MTI

További nagy átalakítások indítására már nincs lehetőség - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában pénteken, hozzátéve: a kormány az elmúlt időszakban számos nagy reformot indított, ezek egy részénél a hatás csak évekkel később jelentkezik.

 

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy a nagy reformok jó része megtorpant, Kiss Péter kijelentette: az igaz, hogy "nem tudtunk végigvinni minden olyan folyamatot, amit elkezdtünk 2006-ban", de sokat igen, és sok olyan van, amelynek eredménye csak évekkel, évtizedekkel később jelentkezik.

Kiss Péter emlékeztetett: a kormány számos nagy reformot indított, például az egészségügyben, ennek hatására 2007-ben kétszázezer  olyan új befizető jelent meg az egészségügyben, aki korábban igénybe vette az egészségügyi ellátást, de nem fizette a járulékot.

"Ez azt jelenti az egészségügyben - a gyógyszerkassza rendezésével együtt -, hogy nem háromszáz milliárdos hiánya van a kasszának, hanem néhány tízmilliárdos többlete" - mondta, hozzátéve: ebből a többletből lehet a kórházakat fejleszteni. Felhívta a figyelmet arra: "egy ilyen beavatkozás hatása nem egy év alatt látszik meg", de - mint mondta - a reform eredménye, hogy az állampolgárok jobb szolgáltatást kapnak, illetve megteremtődik az adórendszer átalakításának lehetősége, mód nyílik a bérekre rakódó munkáltatói teher csökkentésére. "Most van ez a napirenden éppen" - jegyezte meg.

Kiss Péter a nagy reformra másik példaként a nyugdíjrendszer átalakítását említette, ahol szintén csak tíz-húsz év múlva jelentkezik a beavatkozás hatása.

A kancelláriaminiszter emlékeztetett arra is, hogy Magyarországon a hivatalos nyugdíjkorhatár 62 év, ám az emberek átlagosan négy-öt évvel korábban mennek nyugdíjba. Mint mondta, ezt a "rést" szűkíteni kell. Ezt a kormány 2006-2007-ben megtette, ennek pedig az lesz a hatása, hogy a következő időszakban majd a befizetésekből "nem kell olyan sokat fordítani azok nyugdíjára, akik ma még inkább befizetők kell hogy legyenek, nem nyugdíjfelvevők".

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Revolut

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink