hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szlovákia: a vagyon eredetének igazolására senki sem kötelezhető

  • MTI

Alkotmányellenesnek találta a szlovák alkotmánybíróság szerdán a vagyon eredetének igazolására kötelező törvényt.



A testület két parlamenti csoport beadványa alapján közel három éven át vizsgálta a 2005-ben jóváhagyott, s még ugyanazon év októberében felfüggesztett hatályú jogszabállyal kapcsolatos aggályok indokoltságát, amíg kihirdette, hogy a vagyon eredetének igazolására senki sem kötelezhető Szlovákiában. A vagyon eredetének igazolását az annak idején még ellenzéki pozícióban levő jelenlegi kormányerő, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) indítványa nyomán fogadta el a pozsonyi törvényhozás.

Fico, a képzett jogász a törvény elfogadásával elérte, hogy a minimálbér ezerszeresénél - akkor 8 millió koronánál - nagyobb vagyon eredetigazolás híján elkobozható legyen. A törvény hatályának felfüggesztése miatt a gyakorlati alkalmazásra nem volt példa. Ha a törvény hatályát mégsem függesztették volna fel, Szlovákiában minden bizonnyal sosem látott feljelentés-áradat kezdődött volna. A most alkotmányellenesnek minősített jogszabály úgy rendelkezett, hogy nem a feljelentő és nem a nyomozóhatóság lett volna köteles bizonyítani a vagyon törvénytelen eredetét, hanem a tulajdonosnak kellett volna hitelt érdemlően bizonyítania a tisztes eredetet, ami emberek sokaságának "törvényes zaklatását" is maga után vonhatta volna.

A már akkor "szociális demagógiával" vádolt Fico a törvénnyel igencsak keresztbe tett volna az azóta koalíciós partnerévé avanzsált Vladimír Meciarnak, aki a törvény hatályban maradása esetén köteles lett volna bizonyítani a Villa Elektra néven ismert, 41 millió koronás értéket képviselő ingatlanegyüttesének makulátlan eredetét.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vagyonkezelési díj kiegyenlítése kezelt vagyonból

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Nulla forintos számla befogadása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink